USR: PSD şi PNL au votat împotriva implementării reţetei electronice

Senatorii PSD şi PNL au votat împotriva iniţiativei legislative de implementare a unei platforme integrate de eliberare şi gestionare a prescripţiilor medicale, denumite generic e-Reţeta, anunţă USR: „Digitalizarea sistemului de sănătate se amână”.

680 afișări
Imaginea articolului USR: PSD şi PNL au votat împotriva implementării reţetei electronice

USR: PSD şi PNL au votat împotriva implementării reţetei electronice

Iniţiativa legislativă a deputaţilor USR Alin Apostol şi Adrian Wiener obligă Ministerul Sănătăţii să creeze o platformă digitală care, de la 1 ianuarie 2025, să permită înlocuirea reţetelor pe hârtie cu reţete digitale care pot fi transmise pe e-mail sau pe telefon. Conform iniţiativei legislative USR, medicii pot emite reţete doar prin intermediul platformei e-Reţeta, iar farmaciştii vor accesa ultima reţetă cu cardul pacientului. La rândul său, pacientul va putea să vizualizeze, în timp real, stocurile de medicamente disponibile în farmaciile din ţară, ca să ştie de unde pot fi cumpărate, potrivit unui comunicat de presă.

„PSD şi PNL nu vor digitalizare reală în sistemul medical pentru că sunt mulţi bani şi vor fi şi mai mulţi. Aşa cum unele drumuri se fac pentru a rezista 1-2 ani, aşa şi PSD şi PNL vor găsi nişte Ghiţă care să facă aplicaţii proaste, gândite şi scrise complet greşit, ca statul să plătească bani buni pentru mentenanţă. Câştiga ei, specialii susţinuţi de la cel mai înalt nivel în stat. De pierdut pierd românii. Actualul sistem de prescripţie electronică, dincolo de faptul că mai mult nu funcţionează decât este funcţional, a fost gândit în 2012 şi este tehnologic depăşit. Sistemul propus de noi oferă nu numai informaţii în timp real privind stocurile din farmacii, dar poate preveni şi abuzul de medicamente”, spune deputatul Alin Apostol.

La rândul său, deputatul USR Adrian Wiener, de profesie medic, susţine că unul dintre marile neajunsuri ale sistemul de sănătate este lipsa digitalizării adecvate.

„Birocraţia excesivă consumă timp preţios al medicului, timp care poate fi alocat actului medical. Circuitul complet digitalizat al documentelor medicale, inclusiv al reţetei, chiar corelată cu disponibilitatea şi stocurile din farmacii, este un instrument esenţial. Respingerea acestui proiect şi lipsa voinţei politice de a face paşi concreţi în sensul digitalizării sunt dezamăgitoare”, susţine Adrian Wiener.

În favoarea proiectului USR au votat 16 senatori, 73 au votat împotrivă şi opt s-au abţinut. Senatul este prima cameră sesizată, iniţiativa USR merge la Camera Deputaţilor, pentru dezbateri şi vot final.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici