ING nu crede că şomajul va atinge 10% în 2010, în România

Maximul previzionat de ING Bank România pentru rata şomajului din acest an se situează în jurul a 9,5%, în scădere comparativ cu nivelul de 10,1% anticipat anterior, a declarat senior economistul băncii Nicolaie Chidesciuc.

16 afișări
Imaginea articolului ING nu crede că şomajul va atinge 10% în 2010, în România

ING nu crede că şomajul va atinge 10% în 2010, în România (Imagine: Mediafax Foto)

"Rata şomajului înregistrat s-a situat uşor mai jos decât am anticipat în ianuarie, respectiv la 8,1% comparativ cu estimarea de 8,3%, dar cea mai importantă evoluţie este că datele ajustate sezonier, calculate de noi, indică o aplatizare a ratei şomajului. Anticipam majorări uşoare ale acestui indicator până la jumătatea anului. Încă mai anticipăm că rata şomajului ajustată la factorii sezonieri va creşte treptat în următoarele luni, dar se pare că ritmul majorării ar putea fi lent", se arată într-un raport al ING Bank România.

Analiştii arată că este posibil ca rata şomajului să se apropie de un maxim.

"Dacă datele ajustate sezonier confirmă acest trend în următoarele patru - şase luni, atunci este posibil să vedem rata şomajului în jurul nivelul de 8,5% pe parcursul primului semestru şi o majorare a indicatorului spre finele anului. Nivelul de 9% ar putea fi depăşit, dar o rată de 10% nu mai pare probabilă", indică analiştii ING Bank România.

Totuşi, analiştii notează că avansul ratei şomajului încetineşte potrivit datelor ajustate la factorii sezonieri, dar arată că este prea devreme pentru a vedea semnale clare privind stabilizarea pieţei muncii.

"Avem nevoie de crearea de locuri de muncă, în special în sectorul privat. Rata de angajare în sectorul industrial continuă să fie pe un trend descendent, dar credem că acesta se va inversa destul de curând având în vedere că sectorul este în principal orientat spre export, iar cererea externă se îmbunătăţeşte, precum şi că industria a înregistrat deja o perioadă de peste nouă luni de revenire şi se anticipează continuarea creşterii în 2010", potrivit raportului ING.

Analiştii anticipează că rata şomajului va urca în luna februarie către 8,3% - 8,5%.

"În viitor, rata şomajului ar putea fi influenţată negativ de măsurile de reformare implementate în sectorul public, dar ne îndoim că numărul oamenilor concediaţi se va situa în jurul a 100.000 de persoane (impact de 1,1 puncte procentuale asupra ratei şomajului)", se mai spune în raport.

Analiştii ING Bank România concluzionează că situaţia pieţei muncii se deteriorează în continuare, dar arată că există semne de îmbunătăţire şi că o stabilizare ar putea fi înregistrată în acest an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici