ING: Scăderea ratei şomajului nu reflectă situaţia economică reală din România

Scăderea ratei şomajului pare spectaculoasă, însă nu reflectă situaţia economică reală din România, se arată într-o analiză a ING Bank.

111 afișări
Imaginea articolului ING: Scăderea ratei şomajului nu reflectă situaţia economică reală din România

ING: Scăderea ratei şomajului nu reflectă situaţia economică reală din România (Imagine: Shutterstock/Mediafax Foto)

Rata şomajului a scăzut în luna martie la 5,92%, de la 6,58% în februarie, potrivit datelor prezentate miercuri de Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă (ANOFM). Numărul şomerilor s-a redus astfel luna trecută cu peste 60.000, la puţin sub 540.000 de persoane înregistrate.

"Ajustarea este cu atât mai spectaculoasă cu cât estimăm că a beneficiat de un suport minim din partea efectelor sezoniere. Însă, la fel ca în lunile anterioare, credem că scăderea şomajului înregistrat spune o poveste neadevărată despre economia românească", notează analiştii ING.

Banca aminteşte că rata şomajului a scăzut timp de 12 luni consecutiv, numărul şomerilor coborând în aceeaşi perioadă cu 225.000. Pe de altă parte, numărul angajaţilor din economia românească s-a redus cu 210.000 în primele zece din aceste 12 luni, datele pe februarie şi martie nefiind încă disponibile.

Această dinamică divergentă ar putea fi explicată de o creştere în economia gri.

Însă, potrivit măsurării şomajului conform metodologiei BIM (Biroul Internaţional al Muncii - n.r.), acest scenariu nu este valabil, se arată în analiza citată.

După metodologia BIM, rata şomajului a urcat la 7,3% în trimestrul al patrulea al anului trecut, de la 6,9% în trimestrul al treilea.

"În consecinţă, ne îndoim că accentuarea recentă a trendului descendent în privinţa ratei şomajului înregistrat este un semn de îmbunătăţire a activităţii economice", conchid analiştii ING.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici