ING vede un curs apropiat de 4,3 lei/euro în această vară, maximul nu va depăşi 4,5 lei

ING Bank estimează un curs de 4,3 lei/euro în trimestrul al treilea al acestui an, iar rata de schimb valutar nu ar trebui să depăşească 4,4-4,5 lei/euro, nivel la care, de altfel, este aşteptată intervenţia BNR.

29 afișări
Imaginea articolului ING vede un curs apropiat de 4,3 lei/euro în această vară, maximul nu va depăşi 4,5 lei

ING vede un curs apropiat de 4,3 lei/euro în această vară, maximul nu va depăşi 4,5 lei (Imagine: Mediafax Foto)

"Nu credem că strategia de protejare a leului a fost complet pusă deoparte, din moment ce stabilitatea financiară rămâne o chestiune importantă. Totuşi, ţinând cont de activitatea economică slabă şi de nevoile masive de finanţare ale Ministerului Finanţelor, considerăm că banca centrală permite ceva spaţiu de manevră pentru leu. În mod ironic, o astfel de strategie ar putea necesita o intervenţie foarte hotărâtă pe piaţa valutară în curând, tăind aşteptările de depreciere. O astfel de măsură ar putea avea loc în zona 4,4-4,5 lei/euro, pe care o vedem de altfel ca vârf", se arată într-o analiză ING.

Analiştii instituţiei de credit observă că, în timp ce populaţia "s-a speriat" şi cumpără masiv euro, companiile nu sunt încă îngrijorate.

"Dacă şi acestea decid să cumpere euro, atunci intervenţia (BNR) ar deveni aproape obligatorie", anticipează ING Bank.

Instituţia de credit notează că mişcările recente din piaţă, inclusiv consecinţe ale majorării TVA la 24%, sunt de obicei urmate de o intervenţie BNR, chair dacă banca a dat până acum semnale că situaţia este sub control şi nu pare să fi intervenit.

"Numai în luna mai, estimările noastre revizuite indică intervenţii BNR de un volum de 1,5 miliarde euro", precizează ING.

Moneda naţională a continuat să se deprecieze în debutul şedinţei interbancare de marţi, cursul atingând un nou nivel record de 4,3920 lei/euro, însă ulterior cotaţiile au scăzut uşor, pe fondul ordinelor de vânzăre de valută ale investitorilor străini.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici