INS revizuieşte creşterea economică la 9 luni la 1,4%

Consumul a rămas principalul motor al creşterii economiei în primele nouă luni ale anului, cu o contributie de 2,2%, în condiţiile în care PIB-ul s-a majorat în acest interval cu 1,4%, pe serie brută, arată datele INS publicate joi.

191 afișări
Imaginea articolului INS revizuieşte creşterea economică la 9 luni la 1,4%

INS revizuieşte creşterea economică la 9 luni la 1,4%

Comparativ cu datele anunţate la începutul lunii noiembrie, Institutul Naţional de Statistică a revizuit în sens pozitiv rata de creştere a PIB, de la 1,1% la 1,4%, odată cu revizuirea evolutţei din T3.

Calculat la serie ajutată sezonier, PIB la 9 luni a crescut cu 2,2%.

În T3/2023, economia a avut un avans de 0,9% faţă de T2/2023 (revizuit de la 0,4%) şi cu 1,1% faţă de T3/2022 (revizuit de la 0,2%).

Pe secţiuni, cheltuielile pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei, al căror volum s-a majorat cu 2,8%, au contribuit cu 1,7% la creşterea PIB, iar consumul administraţiilor publice, al căror volum s-a majorat cu 6,9, a avut o participaţie de 0,7% la creşterea PIB.

În afară de consum, o contribuţie pozitivă la creşterea economiei, de 2,8%, au avut investiţiile (formarea brută de capital fix), al căror volum s-a majorat cu 10,7% în ianuarie-septembrie 2023.

De asemenea, un impact pozitiv a fost înregistrat de exportul net (+1,3%), consecinţă a scăderii volumului exporturilor de bunuri şi servicii cu 0,6% corelată cu o reducere mai pronunţată a volumului importurilor de bunuri şi servicii (-3,2%).

În schimb, variaţia stocurilor a avut un impact negativ de -4,9% la creşterea PIB. Variaţia stocurilor reprezintă diferenţa între valoarea stocurilor achiziţionate de o societate şi valoarea celor disponibilizate.

Din punct de vedere valoric, PIB la 9 luni este estimată la 1.130 miliade lei preţuri curente, pe serie brută, şi 1.185 miliarde lei, pe serie ajutată sezonier.

Pe categorii de resurse, contributii pozitive la creşterea economiei au avut:

-Agricultura, silvicultura şi pescuitul (+0,3%), cu o pondere de 5,9% la formarea PIB şi al cărei volum de activitate a crescut cu 5,0%
-Construcţiile (+0,3%), cu o pondere de 4,4% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 7,4%;
-Informaţiile şi comunicaţiile (+0,3%), cu o pondere de 7,2% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 4,6%;
-Comerţul cu ridicata şi cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor; transport şi depozitare; hoteluri şi restaurante (+0,2%), cu o pondere de 18,6% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 1,2%;
-Tranzacţiile imobiliare (+0,2%) cu o pondere de 7,2% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 2,0%;
-Activităţile profesionale, ştiinţifice şi tehnice; activităţile de servicii administrative şi activităţile de servicii suport (+0,2%) cu o pondere de 7,6% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 3,4%;
-Activităţile de spectacole, culturale şi recreative; reparaţiile de produse de uz casnic şi alte servicii (+0,2%) cu o pondere de 2,9% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 5,5%;
-Administraţia publică şi apărarea; asigurările sociale din sistemul public; învăţământul; sănătatea şi asistenţa socială (+0,1%) cu o pondere de 13,2% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 1,0%.

O contribuţie pozitivă la creşterea PIB au avut-o impozitele nete pe produs (+0,2%), acestea înregistrând o creştere a volumului lor cu 2,2%.

Pe de altă parte, industria a avut o contribuţie negativă (-0,6%), cu o pondere de 21% la formarea PIB şi al cărei volum de activitate a scăzut cu 2,7%, scrie Ziarul Financiar.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici