Intrarea Hidroelectrica în insolvenţă reduce cu 21% valoarea activului net al Fondului Proprietatea

Intrarea Hidroelectrica în insolvenţă ar reduce cu 21% valoarea activului net al Fondului Proprietatea, care deţine 20% din acţiunile celui mai mare producător de energie elerctrică din România.

521 afișări
Imaginea articolului Intrarea Hidroelectrica în insolvenţă reduce cu 21% valoarea activului net al Fondului Proprietatea

Intrarea Hidroelectrica în insolvenţă reduce cu 21% valoarea activului net al Fondului Proprietatea (Imagine: Shutterstock)

"Menţionăm faptul că, în cazul în care cererea de intrare în insolvenţă a Hidroelectrica este admisă de către Tribunal, aceasta va determina înregistrarea acţiunilor companiei la valoarea zero în activul net (VAN) al Fondului (valoarea participaţiei Fondului în Hidroelectrica la 31 mai 2012, reflectată în VAN, a fost de 3.288,71 milioane lei, adică 20,98% din total VAN), până la finalizarea procedurii mai-sus menţionate, în conformitate cu Regulamentul CNVM nr.4/2010", se arată într-un comunicat transmis de Fondul Proprietatea către Bursa de Valori.

De asemenea, dacă este admisă cererea de insolvenţă, pentru creanţa reprezentând dividende de încasat de la Hidroelectrica aferente profitului anului 2010 şi pentru dobânzile penalizatoare pentru plata cu întârziere a câştigului, în valoare totală de 46,87 milioane lei, se va înregistra o ajustare privind pierderea de valoare pentru suma totală.

Hidroelectrica SA a introdus la finele săptămânii trecute o cerere de intrare în insolvenţă la Tribunalul Bucureşti, iar instanţa a stabilit primul termen de judecată pentru miercuri, 20 iunie.

Consiliul de Administraţie a decis să solicite intrarea în insolvenţă din cauza scăderii cifrei de afaceri şi a creşterii datoriilor, a comunicat luni compania, care menţionează că toate contractele vor fi continuate "în condiţii de eficienţă, transparenţă şi legalitate".

Potrivit bilanţului companiei, profitul net a scăzut anul trecut de 45 de ori, de la 292,3 milioane lei, la 6,4 milioane lei, în condiţiile în care veniturile totale au coborât de la 3,41 miliarde lei la 3,18 miliarde lei, iar cheltuielile au urcat de la 3,02 la 3,14 miliarde lei.

Hidroelectrica a livrat în 2011 "băieţilor deştepţi" energie de 1,52 miliarde de lei (360 milioane de euro), în scădere cu 300 de milioane de lei faţă de 2010, contractele bilaterale reprezentând jumătate din vânzările companiei de stat în anul trecut.

Datoriile pe termen scurt au urcat cu 900 de milioane lei în 2011, de la 1,7 miliarde lei la 2,6 miliarde lei, din care cu 400 de milioane la bănci (total 1,1 miliarde lei), şi cu 250 milioane lei către furnizori (total 1,12 miliarde lei).

Datoriile pe termen lung au cunoscut, de asemenea, o majorare de peste 200 de milioane lei, la 1,5 miliarde lei, din care 1,42 miliarde lei reprezintă obligaţii către bănci.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici