Investitori: Guvernul emite prea multe ordonanţe de urgenţă. Legile de impact să fie puse în dezbatere şase luni

Practica folosirii ordonanţelor de urgenţă afectează încrederea comunităţii de afaceri şi atractivitatea mediului investiţional, consideră oamenii de afaceri, care spun că 100 de astfel de acte pe an este un număr mult prea mare şi cer ca propunerile legislative să fie puse în dezbatere şase luni.

86 afișări
Imaginea articolului Investitori: Guvernul emite prea multe ordonanţe de urgenţă. Legile de impact să fie puse în dezbatere şase luni

Investitori: Guvernul emite prea multe ordonanţe de urgenţă. 6 luni de dezbatere la legile de impact (Imagine: Shutterstock)

"Avem de-a face cu un număr incredibil de mare de ordonanţe de urgenţă. Este o problemă în România. Este clar că 100 de ordonanţe de urgenţă în medie nu pot asigura un mediu de afaceri funcţional", a declarat miercuri vicepreşedintele Consiliului Investitorilor Străini, Steven van Groningen.

Preşedintele Romanian Business Leaders, Mihai Marcu, a explicat că lipsa de predictibilitate determină dificultăţi la nivelul companiilor, puse în situaţia de a nu putea face predicţii bugetare.

"Există o parte a mediului de afaceri care nu mai poate să tacă, să asiste fără nicio reacţie la măsurile luate de Guvern. Se vorbeşte zilele astea despre buget, că va creşte TVA, cota unică, despre noi taxe locale, pe construcţii şi multe altele şi noi în timpul ăsta facem nişte bugete. Ne vedem cu directorii financiari, cu managerii de spitale (Marcu este şi directorul general al operatorului de servicii medicale privat Medlife, n.r.) şi mă întreabă cum fac bugele şi nu ştiu ce să răspund. Noi avem credite la bănci pe zece ani, dar predictibilitatea mediului de afaceri este pe un an", a arătat Marcu.

El cere, în acest context, ca autorităţile să supună dezbaterii publice timp de cel puţin şase luni proiectele de acte normative cu impact asupra mediului de afaceri.

"Stimate Guvern, înainte de a emite o lege cu impact asupra mediului economic, puneţi-o pe site şi timp de şase luni să fie în dezbatere publicã, daţi-le timp companiilor să îşi facă bugetele", a adãugat Marcu.

El a arătat că dacă autorităţile s-ar fi consultat cu mediul de afaceri ar fi aflat încă de acum două luni cã încasările la buget vor scădea, deoarece toate firmele au avut încasări mai mici.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici