IN MEMORIAM. Omagiu adus fotoreporterului Alex Hojda. Evenimentele sportive din ultimele zile, fotografiate pentru el de colegii din presă

Acest articol este un omagiu adus fotoreporterului Alex Hojda şi muncii lui ca fotograf de presă sportivă. Cei care l-am cunoscut, am muncit alături de el sau am ajuns să îl cunoaştem prin intermediul imaginilor pe care le transmitea de la evenimentele sportive, ne dorim să îi păstrăm vie memoria şi să îi onorăm munca şi viaţa.

809 afișări
Imaginea articolului IN MEMORIAM. Omagiu adus fotoreporterului Alex Hojda. Evenimentele sportive din ultimele zile, fotografiate pentru el de colegii din presă

Alex a fost publicat de cele mai mari redacţii de presă sportivă din România şi a acoperit de-a lungul multor ani competiţii naţionale şi internaţionale.

În urmă cu câţiva ani a ales să plece din ţară împreună cu familia şi a fost nevoit să renunţe la marea lui pasiune, fotografia de sport. Într-o discuţie recentă cu un prieten din ţară, cu puţin timp înainte de a ne părăsi din cauza unei boli incurabile, Alex a spus că şi-ar fi dorit să mai tragă un meci, aşa că am încercat să îi îndeplinim dorinţa. Chiar dacă el nu a mai putut fi prezent la evenimentele din ultimele zile, colegii lui au fotografiat pentru el, cu el în gând.

Aceştia sunt reprezentanţii mai multor publicaţii şi agenţii foto naţionale, care au ilustrat în ultimele zile meciuri de fotbal sau alte competiţii şi au transmis imagini pentru a fi incluse în galeria care însoţeşte acest articol. Fiecare imagine poartă semnătura unică "Imagine realizata în memoria fotografului Alex Hojda".

Galeria conţine imagini atât de la reprezentanţii generaţiei tinere de fotografi de sport, care i-au văzut şi apreciat munca publicată şi au dorit să îşi exprime respectul şi susţinerea morală pentru familia lui Alex, dar şi imagini primite de la colegii cu care el a împărţit zona rezervată fotografilor de-a lungul timpului. După cum spunea unul dintre ei: Alex Hojda era din "vremea mea" şi au trăit împreună aceeaşi pasiune pentru sport şi fotografie.

Le mulţumim tuturor pentru acest gest de onoare şi pentru că au făcut posibilă îndeplinirea dorinţei lui Alex.

Tot în seria de imagini am păstrat un cadru cu Alex de la unul dintre meciurile acoperite pentru redacţia la care publica, dar şi un colaj cu fotografii realizate de el la meciul de fotbal Germania-România din 8 octombrie 2021. Le-am adăugat pentru că acolo a fost şi este locul lui Hojda, în mijlocul acţiunii.

Memoria lui Alex nu va fi uitată pentru că oamenii care l-au cunoscut şi au împărţit cu el orele de muncă pe teren şi kilometrii pe şosele în deplasări nu uită. Am văzut că fiecare dintre ei îşi aminteşte cum a fost atins de prezenţa lui, de umorul lui, de abordarea imaginilor care puteau "să scrie singure materiale pentru prima pagină".

Aşa era el "genul de fotoreporter greu de stăpânit, pe care nu-l interesa prognoza meteo", competitiv şi care nu aştepta îndrumări de la reporteri pentru a realiza cele mai bune cadre.

Acest demers colectiv rămâne să fie indexat împreună cu zecile de mii de fotografii care au avut în dreptul lor numele lui Alex, în print sau online, şi sperăm să constituie încă o dovadă pentru familia lui pentru cât de apreciat a fost omul Alex Hojda.

Înmormântarea lui Alex va avea loc la Hamburg, Germania, pe 2 mai.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici