Investitorii nu mai deschid proiecte imobiliare rezidenţiale în funcţie de accesul la metrou. Tot mai mulţi aleg să trăiască la casă

  • Investitorii nu mai deschid proiecte imobiliare în funcţie de metrou
  • Piaţa terenurilor a ajuns la 300 de milioane de euro în 2020
  • La nivel naţional retailerii au cumpărat 75% din terenuri anul trecut
713 afișări
Imaginea articolului Investitorii nu mai deschid proiecte imobiliare rezidenţiale în funcţie de accesul la metrou. Tot mai mulţi aleg să trăiască la casă

Sistemul work from home nu pare să dispară prea curând. Piaţa imoboliarelor resimte asta şi direcţionează investiţiile în case în loc de birouri, potrivit ZF. Asta face ca transportul în comun să nu mai conteze atât de mult. Investitorii nu îşi mai plasează investiţiile în funcţie de staţiile de metrou. Laura a văzut cum a evoluat piaţa terenurilor anul trecut.

„Metroul nu mai este important pentru rezidenţial, poate doar pentru segmentul de jos. Corporatiştii acum nu mai merg zilnic la birou şi vor să aibă o zonă frumoasă de lucru, motiv pentru care acum sunt cautate terenuri pentru proiecte de case lângă o pădure. Există un interes mai mare pentru zone precum Siseşti, Pipera, str. Jandarmeriei, Corbeanca, Baloteşti sau Ştefăneşti“, a spus Sînziana Oprea, director Land Agency at Colliers International, pentru Ziarul Financiar.

Piaţa terenurilor s-a ridicat în 2020 la circa 300 mil. euro, potrivit datelor Colliers International România, în scădere de la 400 mil. euro în 2019, aici luând în calcul doar loturile pentru proiecte rezidenţiale, comerciale sau birouri, fără cele pentru dezvoltări industriale, agricole sau păduri.

În premieră, un singur jucător din piaţă a reprezentat 20% din totalul tranzacţiilor cu terenuri – SIF Banat-Crişana a cumpărat platforma IMGB din sudul Capitalei dar şi platforma Helitube din cartierul bucureştean Colentina. Cele două tranzacţii sunt estimate la circa 60 mil. euro, iar ambele pot avea ca destinaţie noi proiecte rezidenţiale.

Din totalul tranzacţiilor, Bucureştiul şi-a adjudecat partea leului, cu aproape 80% din volumul pieţei de terenuri. Anul trecut au fost parafate tranzacţiile record ale SIF Banat-Crişana, achiziţiile platformelor Helitube şi IMGB, care, împreună, au însumat cca. 60 mil euro, adică 20% din întreaga piaţă.

În Bucureşti, aprox. 70% din volumul de terenuri tranzacţionat a avut destinaţie rezidenţială, iar 30% pentru proiecte de retail. La nivel naţional, în afara Capitalei, sectorul de retail a reprezentat circa 75% din totalul tranzacţiilor.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici