EXCLUSIV: Ioan Niculae a reuşit să impună ca Romgaz să lucreze în interesul personal al InterAgro

Omul de afaceri Ioan Niculae, prin diferite forme de cointeresare sau prin relaţionare cu factori decizionali de la cel mai înalt nivel, a reuşit să impună ca o societate de interes strategic precum SNGN Romgaz să lucreze în interesul personal al firmei private InterAgro, susţin surse oficiale.

1319 afișări
Imaginea articolului EXCLUSIV: Ioan Niculae a reuşit să impună ca Romgaz să lucreze în interesul personal al InterAgro

EXCLUSIV: Ioan Niculae a reuşit să impună ca Romgaz să lucreze în interesul personal al InterAgro

Surse judiciare au declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că Ioan Niculae, acţionar majoritar al IntrAgro, ar fi iniţiat o grupare infracţională organizată care avea ca scop obţinerea unor mari cantităţi de gaze naturale, la preţuri cu mult mai mici decât cele practicate de SNGN Romgaz SA cu ceilalţi parteneri de afaceri.

Toodată, Niculae şi-ar fi propus obţinerea de gaze naturale doar din producţia internă, care se comercializează la preţuri mai mici decât cele din import, eludând reglementările legale care obligau la comercializarea gazelor naturale în amestec (din producţia internă şi de import, la un preţ mediu).

Începând din 2005, Niculae a cooptat în planul său persoane din cadrul InterAgro şi Romgaz, respectiv pe Marin Mirea - administrator al InterAgro şi preşedintele Organizaţiei Patronale a Poducătorilor de Îngrăşăminte Chimie din România Nitrofosfor - şi pe Alpar Kramer - membru al conducerii executive din SNGN Romgaz, având atribuţii de coordonare a departamentului marketing/comercializare a gazelor naturale.

Ulterior, din conducerea executivă a SNGN Romgaz au fost racolaţi Marcel Adrian Piteiu - director general adjunct în perioada 2005-2007 şi director general din 2009, Toth Francisc - director general între 2008-2009 şi director general adjunct din 2010, Marius Leonte Veza - director economic între 2008-2010, Antal Francisc - director juridic între 2005-2008 şi director general adjunct în perioada 2009-2010.

Pentru că întâmpinau dificultăţi în realizarea planului, ei au abordat şi alţi funcţionari înalţi din cadrul Ministerului Economiei şi Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

Ministerul Economiei a fost informat în detaliu, de mai multe ori, despre activităţile derulate de funcţionari, de natură să pericliteze sistemul energetic naţional, implicit să submineze economia naţională, susţin sursele citate.

Patruzeci de persoane cu funcţii de conducere din Romgaz, Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri şi ANRE sunt cercetate penal pentru complot şi subminarea economiei naţionale, a informat, miercuri, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici