Isărescu: Capacitatea de stimulare a economiei se diminuează

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat că nivelul deficitului bugetar poate fi calculat prin scăderea din cheltuieli de 40% din PIB a veniturilor de circa 30%, deşi dezechilibrul poate să aibă variaţii.

20 afișări
Imaginea articolului Isărescu: Capacitatea de stimulare a economiei se diminuează

Isărescu: Capacitatea de stimulare a economiei se diminuează (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Nu e vorba de cât s-a realizat, ci de cât tinde să se întâmple. Puteţi să calculaţi singuri. Scădeţi din 40% circa 30% cât sunt veniturile şi vedeţi unde se duce deficitul. Deficitul bugetar poate să aibă variaţii, dar dacă îţi atingi ţinta cu arierate ale statului este cea mai proastă (soluţie, n.r.). La fel de proastă este şi tăierea investiţiilor. Capacitatea de stimulare a economiei se diminuează", a spus Isărescu.

El a precizat că nu a discutat cu FMI despre problema taxelor, ci numai despre probleme monetare şi de stabilitatea financiară şi a sistemului bancar din România.

Surse participante la negocierile cu FMI au declarat miercuri pentru MEDIAFAX că discuţiile pleacă de la o creştere economică zero în acest an şi un deficit bugetar de peste 9% din PIB. Aceleaşi surse au afirmat că deficitul bugetar ar putea fi ţinut sub 7% din PIB fără majorarea taxelor, prin reduceri drastice de cheltuieli şi personal.

Sursele au declarat marţi pentru MEDIAFAX că FMI ar putea accepta un deficit bugetar în creştere de la 5,9% la 6,9% din PIB.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici