Isărescu, după ce Teodorovici a spus că îl va invita la Finanţe: N-am primit niciun fel de document/ Guvernatorul BNR, despre taxa pe activele băncilor: Ne-a luat şi pe noi prin surprindere trăsnaia

Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), a susţinut, marţi, că n-a primit nicio invitaţie din partea ministrului Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, pentru o vizită la ministerul de Finanţe.

5639 afișări
Imaginea articolului Isărescu, după ce Teodorovici a spus că îl va invita la Finanţe: N-am primit niciun fel de document/ Guvernatorul BNR, despre taxa pe activele băncilor: Ne-a luat şi pe noi prin surprindere trăsnaia

Isărescu, după ce Teodorovici a spus că îl va invita pe guvernator la Finanţe: N-am primit niciun fel de document

„N-am primit niciun fel de document”, a afirmat, marţi, Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), în briefing-ul de presă după prima şedinţă de politică monetară din acest an, întrebat dacă a primit vreo invitaţie din partea ministrului Finanţelor Publice.

De asemenea, în ceea ce priveşte presiunile pe care BNR le face asupra băncilor pentru a nu scădea ROBOR, Guvernatorul BNR a negat.

„Este principalul instrument de politică monetară. Este o aiureală. N-am făcut nicio presiune”, a subliniat Isărescu, referindu-se la faptul că rata de politică monetară este la 2,5% pe an.

De asemenea, întrebat dacă va răspunde unei eventuale invitaţii, Guvernatorul a susţinut că o discuţie despre bănci trebuie să fie făcută în cadrul Comitetului Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială (CNSM), iar el ca preşedinte al acestui Comitet ia în calcul să convoace o şedinţă extraordinară în care să se discute despre taxa pe activele financiare pentru bănci.

„Mergem la Comitetul Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială. Discutăm la o şuetă? La o cafea?”, a punctat Isărescu, referindu-se la o potenţială invitaţie pentru o discuţie la Finanţe.

Ministrul Finanţelor face parte din acest Comitet.

Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice, a spus, duminică seara, într-o emisiune, că îl va invita pe Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, la minister, pentru o discuţie privind băncile. Am să îi fac o invitaţie domnului Guvernator să facă o vizită la Finanţe, şi alături de preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (n.red. - Sergiu Oprescu). Să vorbim de provizioane bancare. Este momentul ca domnul Guvernator să vină şi la Finanţe şi să discutăm deschis”, a afirmat Eugen Teodorovici, duminică seara, într-o emisiune la Antena 3.

Ministrul Finanţelor Publice a mai susţinut că, în ultimele zile, a auzit că sunt presiuni agresive din partea BNR, pentru a se nu se scădea ROBOR-ul, cel în funcţie de care este stabilită taxa pe activele financiare ale băncilor. „Este prima oară când fac acest lucru (n.red. - când îl invită pe Guvernator). Domnul Guvernator ştie şi ceilalţi ştiu că simt anumite lucruri foarte bine şi nu mă înşel”, a subliniat Teodorovici.

De asemenea, ministrul Finanţelor a mai susţinut că ROBOR ar trebuie să fie stabilit în funcţie de tranzacţiile care se fac, nu în funcţie de cotaţii.

„În ianuarie se vor purta discuţii cu cei din BNR şi din bănci în ceea ce priveşte modul în care se aplică această ordonanţă”, a menţionat Teodorovici, referindu-se la OUG nr 114/2018, care include şi taxa pe activele financiare ale băncilor.

De asemenea, ministrul Finanţelor a susţinut că preferă să aibă un cost mai mare de fiannţare, ca stat, „pentru că voi avea un cost mai mic în piaţă şi voi câştiga din efectele de runda a doua, când vor scădea dobânzile în piaţă şi va creşte economia”.

Guvernatorul BNR, despre taxa pe activele băncilor: Ne-a luat şi pe noi prin surprindere trăsnaia

Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), a afirmat, marţi, despre impunerea noii taxe pentru activele fianciare ale băncilor că este o trăsnaie care trebuia discutată cu sistemul bancar.

„Principalul element de nemulţumire (al băncilor faţă de taxa pe activele financiare - n.red.) este că (...) nu s-a discutat cu industria. Aşa se construieşte Constituţia, aşa se construiesc legile în România: discuţi cu industria bancară. Nu, la sfârşit de an, în prag de Crăciun, vii cu o bombă din aceasta greu de înţeles. Cred că domnul ministru de Finanţe va discuta cu industria. Au şi nelămuriri cum se aplică. Trebuie să vă spun că avem şi noi. Sunt aspecte pe care cu greu le înţelegem”, a spus, marţi, Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), în briefing-ul de presă de după prima şedinţă de politică monetară din acest an.

De asemenea, Guvernatorul a precizat că în Europa există taxe pe activele băncilor, dar nu sunt legate de un indice precum ROBOR, iar această legare a caracterizat-o drept „o inovaţie”.

Taxa pe activele financiare ale băncilor este de 0,1-0,5% pentru media ROBOR trimestrială de 2-4%, de la începutul acestui an.

„Ne-a luat şi pe noi prin surprindere trăsnaia”, a mai spus Isărescu, întrebat despre cum va afecta această taxă băncile şi oamenii.

În plus, Guvernatorul a menţionat că intenţionează să iniţieze o discuţie despre această taxă în cadrul Comitetul Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială, al cărui preşedinte este şi din care face parte ministrul Finanţelor Publice, respectiv Eugen Teodorovici, în prezent.

„Trebuie să discutăm serios în cadrul legal pe care-l avem, votat de Parlamentul României, este cadrul legal al Uniunii Europene: se numeşte Comitetul Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială. Nu facem şuetă la televizor. Este un impact de miliarde de euro Avem dreptul să facem propuneri, sugestii”, a subliniat Isărescu.

De asemenea, oficialul Băncii centrale a precizat că analiza BNR despre noua taxă pentru bănci, care a fost transmisă la Ministerul Finanţelor, a fost cerută după anunţarea acestei taxe şi că BNR le-a precizat reprezentanţilor MFP că este un efort preliminar, „făcut în câteva zile”.

Isărescu, despre ce va face după algerile pentru CA al BNR: Parlamentul va hotărî

Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), a spus că Parlamentul va hotărî ce va face după alegerile pentru conducerea Băncii centrale, care sunt programate în partea a doua a acestui an.

„Parlamentul va hotărî”, a răspuns, marţi, Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR, în briefing-ul de presă de după prima şedinţă de politică monetară din acest an, întrebat ce va face după alegerile pentru Consiliul de Administraţie al BNR. Aceste alegeri sunt programate pentru luna octombrie 2019.

De asemenea, întrebat, Guvernatorul a insistat că „Parlamentul va hotărî” dacă noua componenţă a CA al BNR va fi cu mult diferită faţă de actuala.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici