Isărescu: Inducerea neîncrederii în rezerva de aur a BNR reprezintă defăimarea României

Mugur Isărescu, a declarat, vineri seara, la Alba Iulia, că discuţiile care induc neîncredere cu privire la existenţa rezervei de aur a Băncii Naţionale reprezintă defăimarea ţării, el explicând că BNR îşi ţine aurul la Londra pentru transparenţă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

2966 afișări
Imaginea articolului Isărescu: Inducerea neîncrederii în rezerva de aur a BNR reprezintă defăimarea României

Isărescu: Inducerea neîncrederii în rezerva de aur a BNR reprezintă defăimarea României

Guvernatorul BNR a afirmat că datele privind rezerva de aur a României sunt publice, fiind auditate de firmele cu cea mai mare credibilitate, pe plan internaţional.

”Nu cred că avem o problemă cu defăimarea Băncii Naţionale. Dacă se induce neîncredere, de exemplu, în rezerva internaţională sau în rezerva de aur a României, nu este vorba numai de defăimarea Băncii Naţionale. Este vorba despre defăimarea României, în toate discuţiile acestea, care nu-şi au rostul. Am să vă punctez pe exemplul cu aurul. Noi, în fiecare lună, prezentăm publicului, din ţară şi din străinătate, rezerva. Aceasta e transparenţă totală. Spunem cât este, dăm comunicat pe care îl preia toată presa română. Datele privind rezerva sunt auditate de firmelele cu cea mai mare credibilitate, pe plan internaţional. Dacă apare cineva, un neica nimeni, care spune că a dispărut rezeva de aur, asta înseamnă că e defăimată Banca Naţională sau că e defăimată România? Nu trebuie decât ca acel cineva să ia raportul anual şi să vadă”, a declarat Isărescu

Mugur Isărescu a mai spus că toată rezerva a unei ţări se ţine în conturi din străinătate, inspirând astfel credibilitate, şi că de aceea românii pot să facă plăţi, fără problemă, oriunde în lume.

”Şi pentru că multă lume consideră că e ceva necurat aici, Banca Naţională ţine aurul la Londra, păi aurul este parte din rezerva noastră internaţională. E rezervă internaţională. Nu e rezervă internă. Toată rezerva internaţională a unei ţări se ţine în exterior, că de aceea se numeşte rezervă internaţională. Dolarii, cei 32 de miliarde de euro, echivalentul a a 37 de miliarde de dolari, nu îi ţinem în ţară. Dacă i-am ţine în ţară, nu ar avea absolut nicio valoare. Nu ar asigura stabilitate. Îi ţinem în conturi în străinătate, aşa se ţine”, a mai declarat Isărescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici