Juncker: Au fost îndeplinite condiţiile ca zona euro să aprobe al doilea program pentru Grecia

Preşedintele Eurogroup, Jean-Claude Juncker, a declarat vineri că au fost îndeplinite condiţiile ca zona euro să îşi dea acordul final pentru al doilea program de susţinere a Greciei, de 130 miliarde de euro, şi a cerut FMI să aibă o contribuţie importantă la finanţare.

78 afișări
Imaginea articolului Juncker: Au fost îndeplinite condiţiile ca zona euro să aprobe al doilea program pentru Grecia

Juncker: Au fost îndeplinite condiţiile ca zona euro să aprobe al doilea program pentru Grecia (Imagine: Shutterstock)

Juncker a salutat reuşita planului de reducere a datoriilor Greciei către creditorii privaţi, "care va avea o contribuţie importantă la îmbunătăţirea sustenabilităţii datoriilor Greciei", se arată într-un comunicat emis la încheierea unei teleconferinţe a miniştrilor de Finanţe din zona euro.

Juncker a apreciat în mod special evaluarea detaliată făcută de troica formată de creditorii publici ai Greciei, respectiv Banca Centrală Europeană (BCE), Comisia Europeană şi FMI, potrivit căreia autorităţile elene au îndeplinit într-o manieră satisfăcătoare toate condiţiile prealabile cerute de partenerii lor pentru obţinerea sprijinului financiar.

"Eurogroup consideră că sunt îndeplinite condiţiile pentru lansarea procedurilor naţionale necesare aprobării finale a contribuţiei zonei euro pentru finanţarea celui de-al doilea plan de ajutor", potrivit comunicatului.

Juncker a cerut totodată FMI să "aibă o contribuţie importantă" la programul de sprijin de 130 de miliarde de euro.

Board-ul FMI urmează să se reunească pe 15 martie pentru a lua o decizie.

Juncker a confirmat totodată că Grecia va activa clauza impactului colectiv, prin care creditorii privaţi care nu au acceptat schimbul de obligaţiuni vor fi obligaţi să participe.

După mai multe luni de negocieri internaţionale dificile, guvernul grec a anunţat vineri că 83,5% dintre creditori privaţi au acceptat schimbul de obligaţiuni, care va înjumătăţi practic datoriile de 206 miliarde de euro către aceştia.

Operaţiunea, cea mai amplă restructurare de datorii suverane efectuată vreodată, va permite reducerea datoriilor Greciei la 120,5% din PIB până în 2020, faţă de nivelul actual de 160% din PIB.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici