Cei mai mulţi creditori au acceptat reducerea datoriei Greciei. Preschimbarea va deveni obligatorie şi pentru cei care au refuzat

Investitori privaţi care deţin obligaţiuni ale statului elen în valoare de 172 miliarde euro, din totalul de 206 de miliarde euro, au acceptat preschimbarea datoriei, au anunţat autorităţile de la Atena, precizând că preschimbarea va deveni obligatorie pentru toţi creditorii privaţi ce deţin titluri sub incidenţa legii din Grecia.

980 afișări
Imaginea articolului Cei mai mulţi creditori au acceptat reducerea datoriei Greciei. Preschimbarea va deveni obligatorie şi pentru cei care au refuzat

Cei mai mulţi creditori au acceptat reducerea datoriei Greciei. Preschimbarea va deveni obligatorie şi pentru cei care au refuzat (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Grecia va activa clauza impactului colectiv, astfel încât preschimbarea va deveni obligatorie şi pentru cei care au refuzat.

Grecia a primit acceptul pentru preschimbare de la investitori ce deţin obligaţiuni de 152 miliarde de euro sub incidenţa legii elene, 85,8% din totalul de 177 de miliarde de euro, potrivit unui comunicat al Ministerului de Finanţe din Grecia.

La oferta de preschimbare au participat şi investitori cu obligaţiuni sub incidenţa legii elene care au refuzat să accepte. Obligaţiunile acestora reprezintă 5,3% din totalul de 177 miliarde de euro.

Creditori privaţi care au în portofoliu obligaţiuni în valoare de 20 de miliarde de euro sub incidenţa legii altor state, sau emise de companii de stat şi garantate de guvernul elen, s-au angajat, de asemenea să participe la preschimbarea titlurilor vechi cu unele noi.

"În numele Greciei, vreau sa mulţumesc creditorilor care ne-au susţinut programul ambiţios de reformă şi ajustare şi au suportat împreună cu poporul elen sacrificiile din acest proces istoric", a declarat ministrul de Finanţe, Evangelos Venizelos.

Autorităţile elene au anunţat că vor recomanda activarea clauzei de impact colectiv, prin care deţinătorii privaţi de obligaţiuni ale statului vor fi obligaţi să accepte termenii propuşi. Rezultatele ofertei de preschimbare a obligaţiunilor trebuie confirmate de către banca centrală de la Atena.

Suma de 20 de miliarde de euro reprezintă 69% din totalul obligaţiunilor sub incidenţa legii altor state, sau emise de companii de stat şi garantate de guvernul elen, se arată în comunicat.

În plus, autorităţile elene au extins până pe 23 martie termenul până la care investitorii cu astfel de obligaţiuni pot accepta oferta de preschimbare a obligaţiunilor.

Cumulat, valoarea obligaţiunilor elene care vor fi în mod sigur preschimbate se situează la 197 miliarde de euro, obligaţiunile sub incidenţa legii elene (după aplicarea clauzei impactului colectiv), la care se adaugă titlurile de 20 de miliarde de euro.

Suma de 197 de miliarde de euro reprezintă 95,7% din obligaţiunile de peste 200 de miliarde de euro deţinute de investitorii privaţi.

Preschimbarea obligaţiunilor şi reducerea datoriilor către creditorii privaţi reprezintă o condiţie a statelor din zona euro şi a FMI în pachetul de ajutor financiar de 130 de miliarde de euro.

În cadrul celei mai mari restructurări de datorie suverană din istorie, creditorii privaţi vor accepta pierderi de 53,5% din valoarea nominală a obligaţiunilor. Dacă sunt luate însă în calcul şi dobânzile neîncasate pentru obligaţiunile preschimbate, precum şi costurile prelungirii scadenţei, pierderile reale se ridică la 74%.

Datoria Grecie se situează în prezent la circa 350 de miliarde de euro, echivalentul a aproximativ 160% din PIB, iar ştergerea datoriilor vizează diminuarea nivelului de îndatorare spre 120% din PIB până în 2020.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici