KMG: Menţinem angajamentele privind fondul de investiţii şi oferta pentru acţiuni Rompetrol Rafinare

KMG International a reconfirmat angajamentele faţă de Guvernul României privind fondul de investiţii şi participarea la privatizarea a 27% din Rompetrol Rafinare, în contextul în care grupul KazMunayGas discută un parteneriat cu o companie chineză care a propus să preia acţiuni la KMG International.

456 afișări
Imaginea articolului KMG: Menţinem angajamentele privind fondul de investiţii şi oferta pentru acţiuni Rompetrol Rafinare

KMG: Menţinem angajamentele privind fondul de investiţii şi oferta pentru acţiuni Rompetrol Rafinare (Imagine: Adrian Boioglu/Mediafax Foto)

KMG International, fostul grup Rompetrol, a făcut aceste precizări pe fondul intenţiei producătorului naţional de petrol şi gaze din Kazahstan, KazMunayGas, de a dezvolta la nivel internaţional un parteneriat strategic cu CEFC (China Energy Company Limited).

"Ne menţinem cu fermitate toate angajamentele, inclusiv realizarea unui fond de investiţii cu o capitalizare iniţială de 150 milioane dolari şi un nivel total al activelor de până la 1 miliard dolari, în funcţie de condiţiile de piaţă în perioada investiţională de 7 ani, precum şi participarea cu o ofertă de 200 milioane dolari la privatizarea a 26,7% din acţiunile deţinute de statul român în cadrul Rompetrol Rafinare", se arată în comunicatul KMG International.

Oficialii precizează că KMG International a identificat deja o serie de proiecte profitabile pentru fondul de investiţii, între care extinderea reţelei de benzinării pe piaţa locală, realizarea unei centrale de cogenerare pe platforma Petromidia, precum şi continuarea investiţiilor în activităţile de explorare. Acestea ar crea aproximativ 2.000 de locuri de muncă în diverse stadii ale proiectelor, potrivit reprezentanţilor companiei.

"În vederea accelerării acestor proiecte, compania urmăreşte cu interes derularea procedurilor administrative din partea Ministerului Energiei şi a Ministerului de Finanţe pentru implementarea prevederilor agreate prin memorandumul încheiat în 2013 între Guvernul României şi KMG International", potrivit comunicatului.

KMG International a anunţat, săptămâna trecută, printr-un comunicat, că a fost încheiat un memorandum de înţelegere între KazMunayGas şi CEFC, pentru crearea şi dezvoltarea la nivel internaţional a unui parteneriat strategic în sectorul de petrol si gaze.

"În cadrul memorandumului, CEFC şi-a exprimat intenţia de a prelua o parte din acţiunile deţinute de KMG în cadrul KMG International şi, în acest sens, a transmis către unicul acţionar, KMG, o propunere de preluare", se arată în comunicat.

KMG International este deţinută integral de KazMunayGas, compania naţională de petrol şi gaze din Kazahstan.

Agenţia Reuters a scris, însă, că CEFC China Energy Company a convenit preluarea unei participaţii de 51% la KMG International, în cadrul unor acorduri în valoare totală de 4 miliarde de dolari semnate luni la Beijing, în industria petrolului şi gazelor, telecomunicaţii şi energie nucleară. O sursă apropiată situaţiei a evaluat KMG International la 500 milioane dolari-1 miliard de dolari.

La nivel european, KMG International deţine peste 1.000 de puncte de alimentare cu carburanţi în România, Republica Moldova, Bulgaria, Franţa, Spania, Georgia. Grupul operează două rafinării - Petromidia Năvodari şi Vega Ploieşti.

CEFC China Energy Company Limited derulează operaţiuni în industria petrolului şi gazelor şi în sectorul financiar în aproximativ 15 ţări. Cu o cifră de afaceri de circa 30,5 miliarde de euro în 2014 şi peste 20.000 de angajaţi în întreaga lume, compania s-a situat printre primele 500 cele mai importante companii capitalizate la nivel mondial şi printre primele 500 celemai influente branduri din lume.

CEFC, care îşi desfăşoară majoritatea activităţilor în Shanghai şi Beijing, şi-a dezvoltat echipa de trading în Singapore, angajând 12 manageri de la grupurile energetice PetroChina şi Sinopec, precum şi alţi foşti directori cu experienţă în achiziţii în industria energetică.

KMG International (fostul Rompetrol Grup) a înregistrat în primele nouă luni un profit net de 11,4 milioane dolari, faţă de pierderi de 30 milioane dolari în perioada similară din 2014, chiar dacă afacerile au scăzut, ca urmare a declinului cotaţiei ţiţeiului la nivel internaţional. Compania a investit din 2007 şi până în prezent peste 1,6 miliarde dolari în consolidarea şi dezvoltarea operaţiunilor pe plan local şi regional.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici