La final de an, statul se caută de bani pentru premierea olimpicilor la învăţătură

139 de elevi laureaţi la olimpiadele internaţionale pe discipline şcolare desfăşurate în anul 2023 vor fi premiaţi, marţi, de Ministerul Educaţiei la Teatrul Naţional „I. L. Caragiale” din Bucureşti.

185 afișări
Imaginea articolului La final de an, statul se caută de bani pentru premierea olimpicilor la învăţătură

La final de an, statul se caută de bani pentru premierea olimpicilor la învăţătură

Vor fi premiaţi 139 de elevi olimpici care au obţinut 164 de medalii, premii şi menţiuni la 26 de olimpiade internaţionale şi olimpiade sau concursuri regionale pe discipline (juniori şi seniori), 138 de profesori care i-au pregătit şi unităţile de învăţământ (71) de provenienţă.

Dintre cei 139 de elevi merituoşi, 20 de elevi au obţinut 2, 3, 4 sau 5 distincţii în competiţiile internaţionale.

Din totalul celor 164 de medalii sau premii, elevii români au obţinut 6 medalii de aur absolut cu punctaj maxim, 51 de medalii de aur sau premii I, 55 de medalii de argint sau premii II, 30 de medalii de bronz sau premii III, respectiv 22 de menţiuni şi diplome echivalente.

În conformitate cu prevederile legale privind stimularea performanţei şcolare înalte din învăţământul preuniversitar, Ministerul Educaţiei acordă elevilor medaliaţi, profesorilor care i-au pregătit şi unităţilor de învăţământ de unde provin elevii, diplome şi premii în bani.

Cuantumurile acestor premii pentru rezultatele înregistrate la olimpiadele sau concursurile internaţionale sunt, începând de anul trecut, următoarele: 20.000 lei - premiul I absolut (cu punctaj maxim), 15.000 lei - premiul I/medalie de aur, 12.500 lei - premiul al II-lea/medalie de argint, 10.000 lei - premiul al III-lea/medalie de bronz şi 6.000 lei - menţiune (sau diplome echivalente).

Sumele în bani acordate elevilor care s-au impus în competiţiile regionale/balcanice (seniori şi juniori) sunt: 7.500 lei - premiul I/medalie de aur, 6.000 lei - premiul al II-lea/medalie de argint, 4.500 lei - premiul al III-lea/medalie de bronz şi 3.500 lei - menţiune (sau diplome echivalente).

Pentru profesorul/profesorii care au pregătit elevul/elevii se acordă un singur stimulent financiar, în cuantumul cel mai mare prevăzut pentru unul din elevii săi/lor premiaţi. În situaţia în care elevul premiat a fost pregătit de doi sau mai mulţi profesori, stimulentul financiar se acordă în părţi egale tuturor profesorilor pregătitori.

Pentru şcoala pe care elevul sau elevii o frecventează sau a/au frecventat-o se acordă câte un premiu, în cuantumul prevăzut pentru fiecare elev premiat.

În acest caz, stimulentele primite se vor utiliza pentru dotări direcţionagte, cu prioritate, disciplinei/disciplinelor corespunzătoare obţinerii performanţei şcolare.

Ca urmare a aprobării bugetului de premiere înainte de desfăşurarea ultimelor două concursuri din acest an, elevii medaliaţi la Olimpiada Balcanică de Informatică pentru Juniori şi la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe pentru Juniori, aceasta din urmă fiind în desfăşurare, vor intra în posesia sumelor aferente performanţelor după desfăşurarea acestei festivităţi.

Fondul total de premiere alocat în acest an de Ministerul Educaţiei este de peste 3.900.000 lei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
olimpici,
men,
premiere

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici