László Andor: CE aşteaptă acordurile de parteneriat la începutul lui ianuarie

Comisia Europeană aşteaptă acordurile de parteneriat şi programele operaţionale de la statele membre la începutul lui ianuarie, a declarat, marţi, comisarul pentru ocuparea forţei de muncă, László Andor.

104 afișări
Imaginea articolului László Andor: CE aşteaptă acordurile de parteneriat la începutul lui ianuarie

Comisarul pentru ocuparea forţei de muncă, László Andor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Toate statele membre lucrează în prezent din greu, în strânsă colaborare cu CE, pentru a-şi pregăti acordurile de parteneriat şi programele operaţionale în care să detalieze obiectivele tematice şi priorităţile investiţionale pentru care intenţionează să cheltuiască alocările ce le revin din fondurile structurale în perioada 2014-2020. Aşteptăm ca acordurile de parteneriat şi programele operaţionale să fie trimite la începutul lui ianuarie", a precizat comisarul european pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi incluziune, într-o conferinţă de presă.

Ministerul Fondurilor Europene va transmite, la Bruxelles, Acordul de Parteneriat 2014-2020, la sfârşitul lunii ianuarie 2014, potrivit calendarului aprobat în şedinţa de Guvern din 11 decembrie 2013.

"Ministerul Fondurilor Europene va transmite serviciilor Comisiei Europene documentul de programare pentru perioada 2014-2020, Acordul de Parteneriat 2014-2020, la sfârşitul lunii ianuarie 2014, potrivit calendarului aprobat în şedinţa de Guvern de miercuri. Înainte de a transmite documentul, Ministerul Fondurilor Europene va supune consultării publice Acordul de Parteneriat 2014-2020", potrivit unui comunicat al MFE.

Iniţial, România se angajase că va trimite Acordul de Parteneriat în noiembrie 2013.

La 28 noiembrie 2013, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a reclamat faptul că există întârzieri foarte mari în ceea ce priveşte semnarea acordurilor de parteneriat ale tuturor statelor membre şi stabilirea programelor operaţionale pentru viitorul exerciţiu financiar 2014-2020, deoarece autorităţile de la Bruxelles au aprobat Regulamentul "foarte târziu", prevederile finale venind abia săptămâna trecută.

Totodată, Teodorovici a precizat că Acordul de Parteneriat cu UE ar putea fi aprobat de Comisia Europeană în februarie sau martie, dar România doreşte să dea drumul la proiecte înainte, asumându-şi riscul să nu primească, ulterior, decontări.

Ministerul Fondurilor Europene (MFE) a transmis, la 11 septembrie, serviciilor Comisiei Europene prima versiune a Acordului de Parteneriat 2014-2020.

Potrivit documentului, implementarea Fondurilor Europene Structurale şi de Investiţii 2014-2020 se va realiza într-un sistem mult mai bine coordonat, fiind stabilite atribuţii de autoritate de management numai la nivelul a trei ministere: - Ministerul Fondurilor Europene pentru managementul a patru programe operaţionale: Infrastructura mare (transport, mediu şi energie); Competitivitate (cercetare - dezvoltare, Agenda Digitală); Capital Uman şi Asistenţă Tehnică; - Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice pentru managementul programelor de dezvoltare regională, a programelor dedicate cooperării teritoriale europene şi a programului Capacitate Administrativă; - Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru managementul programelor dedicate agriculturii, dezvoltării rurale şi pescuitului şi acvaculturii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici