Lazea: Contribuţia României la capitalizarea FMI este un preţ ce trebuie plătit

Contribuţia pe care o va avea România la creşterea capacităţii de finanţare a Fondului Monetar Internaţional este un preţ care trebuie plătit, iar românii trebuie să se obişnuiască cu ideea că beneficiile vin la pachet cu preţul, apreciază economistul-şef al BNR, Valentin Lazea.

432 afișări
Imaginea articolului Lazea: Contribuţia României la capitalizarea FMI este un preţ ce trebuie plătit

Valentin Lazea (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

"Cred că ideea de bază este de a mări capacitatea de împrumut a fondului. Până la această decizie, Fondul avea disponibile circa 285 miliarde de euro bani buni de împrumutat. Cred că cu această decizie s-a crescut capcaitatea de împrumut a fondului, fond care are şi capacitatea de multiplicare mult mai mare. El poate să împrumute şi de la guverne terţe bani şi să-i împrumute la cele care au nevoie. Faptul că România va contribui şi ea cu o câtime mică la această sumă este un preţ care trebuie plătit pentru că de acum încolo trebuie să ne obişnuim că beneficiile vin la pachet şi cu preţul", a spus Lazea.

Printre măsurile convenite joi seară, la summit-ul UE de la Bruxelles, se numără suplimentarea resurselor financiare ale FMI cu 200 miliarde euro de către statele UE, prin împrumuturi bilaterale.

Potrivit comunicatului transmis la finele discuţiilor de joi, statele membre au la dispoziţie 10 zile pentru a confirma participarea la acest efort.

Astfel, statele din zona euro ar urma să contribuie cu 150 miliarde euro, iar băncile centrale ale ţărilor din afara zonei euro ar trebui să vină cu alte 50 miliarde euro.

Consiliul UE a invitat şi "comunitatea internaţională" să aducă contribuţii similare la resursele FMI.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici