Leul a trecut pe depreciere - 4,2960 lei/euro

Moneda naţională a pierdut avansul de la începutuil şedinţei, iar cotaţiile au crescut până la 4,2980 lei/euro, pe fondul unui ordin comercial mai mare de cumpărare de valută, astfel că BNR a stabilit joi o rată de referinţă de 4,2960 lei/euro, cu 0,1 bani peste cea de miercuri.

20 afișări
Imaginea articolului Leul a trecut pe depreciere - 4,2960 lei/euro

Leul a trecut pe depreciere - 4,2960 lei/euro (Imagine: Doru Nica/Mediafax Foto)

Banca centrală a afişat în sesiunea precedentă o rată de referinţă de 4,2950 lei/euro.

Pentru dolarul american, BNR a calculat o referinţă de 3,1523 lei/dolar, cu 2,59 bani sub nivelul anterior, de 3,1782 lei/dolar.

Moneda naţională s-a apreciat uşor în prima oră de tranzacţionare a şedinţei interbancare de joi, iar cotaţiile au coborât la 4,2910 lei/euro, în linie cu evoluţia valutelor din regiune, care consemnau de asemenea câştiguri timide.

Ulterior, cursul a început să crească, iar dealerii spun că evoluţia a fost generată de un ordin comercial mai mare, însă consideră că paritatea n-ar trebui să treacă de 4,3 lei/euro, întrucât acest nivel pare să fie apărat de oferte puternice de vânzare de valută.

Cu puţin înainte de ora 13:00, când BNR stabileşte cursul de referinţă, euro era schimbat la 4,2970 - 4,2980 lei.

Valutele ţărilor din regiune au continuat să înregistreze câştiguri în raport cu euro, afişând aprecieri de circa 0,5% la jumătatea sesiunii locale. Potrivit dealerilor, modele emergente au beneficiat de creşterile înregistrate de bursele asiatice şi europene. De asemenea, s-au redus îngrijorările investitorilor privind situaţia Irlandei, întrucât discuţiile dintre oficialii UE, FMI şi guvernul irlandez s-au mutat la Dublin, iar guvernatorul băncii centrale irlandeze a declarat că se aşteaptă ca Irlanda să primească un împrumut de "mai multe zeci de miliarde de euro".

Pe piaţa monetară, dobânzile pentru depozitele cu scadenţa la o zi au mai scăzut uşor, de la 2,23 - 2,73% la 2,17 - 2,67%, iar randamentele pentru plasamentele pe o perioadă de o săptămână au urcat uşor, de la 3,09% - 3,59% la 3,15 - 3,65%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici