LICITAŢIA de la Cuprumin, programată la 15 octombrie

Investitorii interesaţi de achiziţia concentratului de cupru de la Cuprumin pot depune ofertele finale la 14 octombrie, licitaţia urmând să aibă loc în ziua următoare, a declarat marţi ministrul Economiei, Varujan Vosganian.

123 afișări
Imaginea articolului LICITAŢIA de la Cuprumin, programată la 15 octombrie

LICITAŢIA de la Cuprumin, programată la 15 octombrie (Imagine: Mediafax Foto)

Ministerul Economiei a anunţat luni că Yildirim Holding din Turcia, Trafigura din Olanda şi traderul Glencore din Elveţia au depus oferte pentru cumpărarea concentratului de cupru de la Cuprumin Abrud, documentaţia fiind în curs de evaluare şi vertificare.

"Vineri vom prezenta dacă aceste criterii de eligibilitate au fost respectate de cele trei firme care au depus ofertele, după care am dat un termen de o lună pentru ca potenţialii cumpărători să aibă acces la camera de date pentru a-şi prezenta ofertele finale. Începând cu 23 septembrie se vor depune de potenţialii cumpărători ofertele preliminare şi neangajante şi amendamentele la contractul de vânzare pe care noi li-l vom prezenta, urmând ca să începem negocieri cu dânşii pe formula de contract. (...) Toată această operaţiune se va încheia în 8 octombrie şi în 14 octombrie se vor depune de către posibilii cumpărători ofertele finale, angajante şi documentele de participare la licitaţia cu oferta în plic. Aceste oferte vor conţine date privind preţul minim şi acceptul condiţiilor contractuale, iar în 15 octombrie se va desfăşura şedinţa de licitaţie cu oferta în plic", a declarat marţi ministrul Economiei, într-o conferinţă de presă.

El a afirmat că ministerul nu are vreo preferinţă pentru o companie sau alta, arătând că "miza este foarte mare", fiind vorba de un contract de sute de milioane de euro.

"Nu este vorba de privatizare, nu este vorba de angajarea pe termen lung a resurselor de cupru ale României, este vorba de un contract comercial în care firma câştigătoare va oferi 40 de milioane de euro, suma necesară pentru investiţiile în mediu, în tehnologie şi pentru redeschiderea unor zone de extracţie, şi această firmă se angajează să cumpere producţia de cupru a Cuprumin pe o perioadă de 7 ani", a afirmat ministrul.

Grupul Glencore Xstrata a fost format în acest an prin fuziunea Glencore, cea mai mare casă de trading la nivel mondial, cu compania mineră Xstrata. Glencore este cel mai mare trader de petrol, metale, resurse minerale şi mărfuri, cu afaceri anuale de peste 200 miliarde de dolari.

Grupul Trafigura, înregistrat în Olanda, se ocupă cu tranzacţionarea de petrol, metale şi resurse minerale, având afaceri de peste 120 miliarde dolari pe an, cu activităţi în întreaga lume. Una dintre cele mai mari case de trading din lume - a treia după cifra de afaceri - Trafigura a fost fondată în 1993 de un grup de traderi desprinşi din grupul Marc Rich & Co., devenit mai târziu Glencore. Acţiunile sunt deţinute de angajaţi, iar compania este atentă ca niciun acţionar să nu poată acumula o participaţie prea mare, strategie similară altor companii mari cu profil similar.

Grupul turc Yildirim, cu sediul la Istanbul, este un conglomerat industrial diversificat, cu activităţi în tradingul de mărfuri, minerit şi energie, construcţia de nave. Compania a fost înfiinţată în 1963 şi este controlată de miliardarul turc Robert Yildirim. Cea mai recentă achiziţie a grupului, anunţată în luna august, este Mechel Chrome. Yildirim a preluat divizia grupului rus Mechel pentru 425 milioane de dolari.

Strategia Ministerului Economiei pentru Cuprumin, companie care are cele mai mari rezerve de cupru din ţară, vizează atragerea de investitori sub forma unui contract comercial cu plata în avans a cantităţii de concentrat de cupru rezultată în urma exploatării.

În primăvara anului trecut producătorul de cupru a fost scos la vânzare cu un preţ de pornire de 57,3 milioane euro, dar privatizarea a fost oprită din cauza neînţelegerilor cu Roman Copper, câştigătorul licitaţiei. Reluarea procesului de trecere în proprietate privată a Cuprumin a fost asumată în discuţiile cu Fondul Monetar Internaţional.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici