Lipsa gazului a obligat statele UE să revină la cărbune în 2022. Însă creşterea nu a fost atât de semnificativă datorită energiei din surse regenerabile

  • Utilizarea energiei electrice pe bază de cărbune în UE a crescut anul trecut, deoarece ţările s-au confruntat cu un deficit de aprovizionare cu energie în urma invaziei Rusiei în Ucraina.
  • Însă creşterea nu a fost atât de mare pe cât se temea multă lume, potrivit unui raport publicat marţi.
594 afișări
Imaginea articolului Lipsa gazului a obligat statele UE să revină la cărbune în 2022. Însă creşterea nu a fost atât de semnificativă datorită energiei din surse regenerabile

Creşterea redusă a energiei pe bază de cărbune se datorează într-o mare măsură creşterii producţiei de energie regenerabilă, care a generat anul trecut un procent record de 22% din energia electrică din UE.

În timp ce ţările UE se străduiau să consolideze aprovizionarea cu energie după ce Rusia a întrerupt fluxurile de gaz în urma invaziei sale în Ucraina şi după ce blocul comunitar a impus sancţiuni asupra cărbunelui şi ţiţeiului Moscovei, unele dintre state au apelat la centralele electrice pe bază de cărbune pentru a înlocui livrările pierdute.

Această mişcare a făcut ca producţia de electricitate pe bază de cărbune din UE să crească cu 7% faţă de 2021, reprezentând 16% din electricitatea Uniunii Europene, dar situaţia "ar fi putut fi mult mai gravă", se arată în raportul realizat de think tank-ul Ember, vizualizat de POLITICO.

Raportul indică o scădere a producţiei de cărbune în toate cele patru luni finale ale anului 2022, în principal din cauza cererii mai mici de electricitate. Cele 26 de unităţi pe bază de cărbune repuse în funcţiune în întregul bloc anul trecut au funcţionat la o capacitate medie de doar 18% între octombrie şi decembrie, se arată în raport, în timp ce UE a ars doar o treime din cele 22 de milioane de tone de cărbune suplimentar pe care le-a importat ca măsură de siguranţă.

"Orice temeri legate de o revenire a cărbunelui au dispărut acum", a declarat Dave Jones, şeful departamentului de analiză a datelor de la Ember.

Un impuls major al energiei eoliene şi solare, care a depăşit din nou utilizarea cărbunelui şi a depăşit pentru prima dată gazele naturale, a ajutat la ţinerea sub control a revenirii cărbunelui.

Cel mai mare salt a fost înregistrat în producţia de energie solară, care a crescut cu un sfert anul trecut, potrivit raportului. Ţările de Jos au devenit principalul producător de energie solară din UE.

Frans Timmermans, şeful Comisiei Europene pentru climă, a declarat că raportul arată că obiectivul instituţiei de a atinge o cotă de 45% de energie din surse regenerabile în mixul energetic global al blocului până în 2030 este "ambiţios, dar pe deplin fezabil".

Potrivit raportului, producţia de combustibili fosili va scădea cu încă 20 de procente în acest an, în parte datorită faptului că producţia de energie solară şi eoliană îşi va extinde câştigurile de producţie.

Grupul de reflecţie se aşteaptă, de asemenea, la o creştere a producţiei de energie hidroelectrică a blocului, care a fost afectată de o secetă istorică în 2022, şi a subliniat că multe dintre reactoarele nucleare ale Franţei urmează să fie repuse în funcţiune în acest an.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici