Lituania, complet dependentă de gazele din Rusia, va putea importa mai ieftin din ţări precum Qatar

Lituania, unul dintre statele UE dependente în totalitate de gazele naturale livrate de Rusia, va putea importa de la începutul anului următor din ţări precum emiratul arab Qatar la preţuri mai mici, prin intermediul unui terminal de regazeificare a gazelor naturale lichefiate.

122 afișări
Imaginea articolului Lituania, complet dependentă de gazele din Rusia, va putea importa mai ieftin din ţări precum Qatar

Lituania, complet dependentă de gazele din Rusia, va putea importa mai ieftin din ţări precum Qatar (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Statul baltic va putea astfel să înlocuiască o parte a livrărilor primite prin gazoductul care leagă ţara de Rusia şi pentru care plăteşte cel mai ridicat preţ din UE, a declarat ministrul Energiei, Jaroslav Neverovic, într-un interviu acordat Bloomberg în Polonia.

Lituania cumpără toate gazele consumate de la concenul rus de stat Gazprom, de la care încearcă să obţină reducerea preţului, cu cel puţin un sfert mai mare decât cel plătit de alte ţări europene. Un acord final privind preţuri mai mici, dar şi alte schimbări ale contractului, ar putea fi încheiat în mai, a spus premierul Lituaniei, Algirdas Butkevicius, săptămâna trecută.

"Terminalul ne va permite să diversificăm aprovizionarea şi va oferi un indicator, pe care furnizorul care deţine (în prezent, n.r.) monopolul nu-l va putea depăşi. Ofertele primite de la furnizori sunt mai mici decât preţul pe care îl plătim Gazprom", a spus Neverovic.

Lituania se află în ultima etapă a negocierilor cu mai mulţi furnizori de gaz natural lichefiat (GNL), printre care Qatar Liquefied Gas, cel mai mare producător de GNL din lume. Compania este un candidat serios pentru a livra Lituaniei 500 de milioane de metri cubi anual timp de cinci ani, a spus Neverovic.

Gazprom a vândut Lituaniei 2,7 miliarde de metri cubi de gaze naturale anul trecut.

Lituania plăteşte circa 484 dolari pentru 1.000 de metri cubi de gaze naturale din Rusia, potrivit presei locale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici