Managerii estimează stabilitate în comerţ şi creştere în industrie şi construcţii pentru martie-mai

Managerii societăţilor comerciale estimează pentru perioada martie - mai 2011 o relativă stabilitate în comerţul cu amănuntul, un avans moderat în servicii şi creştere în industria prelucrătoare şi în sectorul de construcţii, în raport cu cele trei luni anterioare, potrivit unui sondaj INS.

27 afișări
Imaginea articolului Managerii estimează stabilitate în comerţ şi creştere în industrie şi construcţii pentru martie-mai

Managerii estimează stabilitate în comerţ şi creştere în industrie şi construcţii pentru martie-mai (Imagine: Shutterstock)

În cadrul anchetei de conjunctură din luna martie 2011, managerii din industria prelucrătoare preconizează, pentru următoarele trei luni, o creştere a volumului producţiei (sold conjunctural +23%), o relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural -1%) şi o scumpire a produselor (sold conjunctural +18%).

În ceea ce priveşte numărul angajaţilor, unele activităţi vor înregistra o tendinţă de scădere accentuată, respectiv în metalurgie, fabricarea altor mijloace de transport precum şi fabricarea substanţelor şi a produselor chimice (solduri conjuncturale -28%, -18% şi, respectiv, -17%).

Activitatea de construcţii va consemna, în martie-mai, o creştere a volumului producţiei (sold conjunctural +18%) şi un avans moderat al stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural +9%). De asemenea, managerii estimează o relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +3%) şi o majorare a preţurilor lucrărilor de construcţii.

În sectorul de comerţ cu amănuntul, directorii intervievaţi au prognozat în luna martie 2011 o relativă stabilitate a activităţii economice pentru următoarele trei luni (sold conjunctural +2%).

Astfel, volumul total al vânzărilor de mărfuri va avea tendinţă de creştere (sold conjunctural +8%), în timp ce comenzile adresate de către unităţile comerciale furnizorilor de mărfuri sold conjunctural +4%) şi numărul angajaţilor vor înregistra o relativă stabilitate (sold conjunctural +1%).

Managerii societăţilor comerciale estimează că preţurile de vânzare cu amănuntul vor înregistra creşteri în perioada analizată (sold conjunctural +40%).

Conform estimărilor din luna martie 2011, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte un avans moderat (sold conjunctural +7%), numărul salariaţilor din acest sector va rămâne relativ stabil (sold conjunctural -1%), iar preţurile de vânzare sau de facturare a prestaţiilor vor creştere uşor (sold conjunctural +14%).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici