Mark Zuckerberg pledează pentru un "nou contract social", prin introducerea unui venit de bază UNIVERSAL şi crearea de locuri de muncă

Mark Zuckerberg, fondatorul şi preşedintele Facebook, a pledat, la Universitatea Harvard, pentru un "nou contract social", prin introducerea unui venit de bază universal şi crearea de locuri de muncă, atrăgând atenţia că rata şomajului va creşte din cauza extinderii automatizării producţiei.

6668 afișări
Imaginea articolului Mark Zuckerberg pledează pentru un "nou contract social", prin introducerea unui venit de bază UNIVERSAL şi crearea de locuri de muncă

Mark Zuckerberg pledează pentru un "nou contract social", prin introducerea unui venit de bază UNIVERSAL şi crearea de locuri de muncă

Mark Zuckerberg, fondatorul, directorul general şi preşedintele companiei Facebook, s-a retras de la Universitatea Harvard în urmă cu 12 ani, pentru a se concentra pe dezvoltarea reţelei de socializare online, dar a revenit joi la prestigioasa instituţie de învăţământ situată în oraşul american Cambridge (Massachusetts) pentru a primi un doctorat onorific în drept.

"Sunteţi absolvenţi într-un moment în care acest lucru are o particularitate importantă", le-a spus Mark Zuckerberg studenţilor de la Harvard. "Când părinţii noştri şi-au terminat studiile, siguranţa motivaţională avea ca baze locul de muncă, biserica şi comunitatea. Însă, în prezent, tehnologia şi automatizarea elimină numeroase locuri de muncă. Apartenenţa la comunităţi este în declin. (...) Pentru a permite progresul societăţii noastre, avem o provocare generaţională - nu doar de a crea locuri de muncă, ci şi de a produce un nou sentiment motivaţional", a declarat Mark Zuckerberg, potrivit site-ului Universităţii Harvard.

"Astăzi, vreau să discut despre trei modalităţi de a construi o lume în care fiecare om să simtă că are un scop: prin participarea la proiecte semnificative, prin redefinirea egalităţii astfel încât toată lumea să aibă libertatea de a urmări scopuri şi prin construirea de comunităţi în întreaga lume. (...) Generaţia noastră se va confrunta cu situaţia a zeci de milioane de locuri de muncă înlocuite de sisteme automate, de genul autoturismelor şi camioanelor care se conduc singure. Dar încă există potenţialul de a face multe lucruri în comun", a subliniat Zuckerberg, care a efectuat recent un tur al Statelor Unite pe fondul speculaţiilor că ar vrea să candideze la preşedinţie.

"Fiecare generaţie extinde conceptul egalităţii. Generaţiile anterioare au militat pentru drepturi de vot şi libertăţi civice. (...) Acum este rândul nostru să configurăm un nou contract social pentru generaţia noastră. Ar trebui să avem o societate care să facă evaluări nu doar pe criterii precum Produsul Intern Brut, ci şi în funcţie de câţi dintre noi avem un rol considerat important. Ar trebui să analizăm posibilitatea introducerii unui venit de bază universal, pentru a oferi fiecăruia un resort pentru a încerca lucruri noi. Noi vom schimba de multe ori locurile de muncă, astfel că avem nevoie de un sistem accesibil pentru creşterea copiilor, unul care să ne permită să lucrăm, şi de un sistem medical eficient. Vom face greşeli, de aceea avem nevoie de o societate care să se concentreze mai puţin pe izolarea şi stigmatizarea persoanelor. Iar, în contextul în care tehnologia se schimbă constant, trebuie să ne concentrăm mai mult pe educaţia continuă de-a lungul vieţilor", a insistat Mark Zuckerberg.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici