Ministerul Finanţelor Publice clarifică deductibilitatea asigurărilor facultative de sănătate

Ministerul Finanţelor Publice elimină într-un document oficial dubiile cu privire la deductibilitatea asigurărilor facultative de sănătate, un aspect care a fost pus la îndoială de clinicile private de sănătate la începutul acestui an.

7728 afișări
Imaginea articolului Ministerul Finanţelor Publice clarifică deductibilitatea asigurărilor facultative de sănătate

Ministerul Finanţelor Publice clarifică deductibilitatea asigurărilor facultative de sănătate (Imagine: Shutterstock/ Mediafax Foto)

Astfel, ministerul a transmis că "impozitul lunar se cal­cu­lea­ză prin apli­carea cotei de 16% asupra bazei de cal­cul deter­mi­nată ca di­fe­renţă între venitul net din sa­larii cal­cu­lat prin de­ducerea din ve­nitul brut (...) şi a primelor de asi­gu­rare vo­lun­tară de sănătate su­por­tate de an­ga­jaţi, astfel încât la nivelul anu­lui să nu depăşească echiva­lentul în lei al sumei de 400 de euro".

În plus, Ministerul de Finanţe men­ţionează că re­glementările Codu­lui fiscal nu fac referiri exprese şi nu con­diţionează cu privire la ti­pu­rile de asigurări voluntare de sănătate prevăzute de Legea nr. 95/2006 privind reforma în do­me­niul sănătăţii.

Directorii generali ai MedLife şi Regina Maria, cele mai mari lanţuri de clinici private din România, sus­ţi­neau la începutul lunii iunie a aces­tui an că asigurările vo­lun­tare de sănătate nu pot fi deductibile fiscal de­oarece includ şi servicii care se suprapun cu cele aco­perite de pachetul de bază, fapt care contravine legis­laţiei în vigoare din do­me­niul sănătăţii. Reprezentanţii cli­nicilor private spu­neau că promovarea acestora drept de­duc­ti­bi­le de către asigurători pune în pericol dez­vol­tarea coerentă a sistemului privat de sănătate.

Mai mult, aceştia avertizau că presupusa de­duc­ti­bilitate a asigurărilor de sănătate ar putea adu­ce riscuri cres­cute la adresa com­paniilor care au contractat pen­tru an­gajaţi poliţe voluntare, ast­fel că, în situaţia unor con­troale ale ANAF, acestea ar putea fi ne­voi­te să achi­te re­troactiv contri­bu­ţi­ile so­cia­le, impozit pe profit şi pe­na­li­tăţi afe­rente sumelor recalculate.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici