Moody's a coborât ratingurile a nouă bănci portugheze, inclusiv BCP, prezentă şi în România prin Millennium Bank

Moody's a coborât vineri ratingurile de credit a nouă bănci portugheze, inclusiv Banco Comercial Portugues (BCP), prezentă şi în România, al cărei calificativ a fost redus de la Ba2 la B1, în urma retrogradării Portugaliei în luna iulie la Ba2.

217 afișări
Imaginea articolului Moody's a coborât ratingurile a nouă bănci portugheze, inclusiv BCP, prezentă şi în România prin Millennium Bank

Moody's a coborât ratingurile a nouă bănci portugheze, inclusiv BCP, prezentă şi în România prin Millennium Bank (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)

Agenţia de rating apreciază că riscurile asociate activelor celor nouă bănci au crescut, din cauza expunerii ridicate pe datoria de stat a Portugaliei, se arată într-un comunicat al Moody's.

Totodată, un alt factor care a contribuit la decizie este aprecierea Moody's că băncile portugheze ar putea înregistra o deteriorare a activelor din cauza perspectivelor economice nefavorabile şi măsurilor de austeritate.

În plus, lichiditatea băncilor este afectată de accesul dificil la finanţare de pe piaţa interbancară, se mai spune în comunicat.

Reducerea ratingului BCP de la Ba2 la B1 reflectă profilul vulnerabil de finanţare al băncii, care se bazează în mare măsură pe fonduri de pe piaţa interbancară, calitatea "sub medie" a activelor de pe piaţa locală, expunerea pe Grecia din cauza subsidiarei elene, dar şi profitabilitatea slabă, care îi limitează flexibilitatea financiară, notează Moody's.

BCP este prezentă în România prin subsidiara Millennium Bank, care avea la finele primului semestru un sold brut al creditelor de 357 milioane euro şi depozite de 248 milioane euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici