Moody's reduce perspectiva Italiei de la "stabilă" la "negativă

Agenţia globală de rating Moody's a redus perspectiva Italiei de la "stabilă" la "negativă", la câteva săptămâni după ce demisia premierului Mario Draghi a zguduit peisajul politic al ţării, scrie Reuters.

536 afișări
Imaginea articolului Moody's reduce perspectiva Italiei de la "stabilă" la "negativă

Sursa foto: Profimedia

Draghi, supranumit "Super Mario" din cauza carierei sale îndelungate, a contribuit la conturarea răspunsului dur al Europei la invazia Rusiei în Ucraina şi a consolidat poziţia ţării pe pieţele financiare în timpul mandatului său.

"Riscurile la adresa profilului de credit al Italiei s-au acumulat mai recent din cauza impactului economic al invaziei Rusiei în Ucraina şi a evoluţiilor politice interne, ambele putând avea implicaţii semnificative asupra creditului", a precizat Moody's.

Agenţia a confirmat ratingul suveran al Italiei la Baa3.

Moody's a remarcat, de asemenea, costuri de finanţare mai mari, un risc sporit ca provocările legate de aprovizionarea cu energie să slăbească perspectivele economice şi o creştere lentă care ar putea pune presiune asupra puterii fiscale a Italiei.

Ministerul italian al Economiei a afirmat într-o declaraţie că decizia Moody's este "discutabilă".

"Rămânem încrezători că punerea în aplicare a planului de redresare a Italiei, a politicilor de relansare a investiţiilor şi de asigurare a surselor de energie va continua cu promptitudine după viitoarele alegeri generale", a precizat Trezoreria într-o notă.

În contextul în care alegerile anticipate sunt programate pentru 25 septembrie, Italia a aprobat un nou pachet de ajutor în valoare de aproximativ 17 miliarde de euro pentru a proteja firmele şi familiile de creşterea bruscă a costurilor energetice şi de creşterea preţurilor de consum.

În pofida vânturilor potrivnice, datele preliminare au arătat luna trecută că economia Italiei a crescut cu 1% în al doilea trimestru al anului faţă de cele trei luni anterioare, un avans peste aşteptări.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici