Morgan Stanley: România şi Bulgaria, printre ţările cel mai expuse la situaţia din Grecia

România şi Bulgaria se numără printre ţările cu cea mai mare expunere la potenţiale riscuri de răspândire a situaţiei din Grecia, determinate de anvergura operaţiunilor băncilor elene pe aceste pieţe, potrivit unei analize a Morgan Stanley, preluată de Bloomberg.

41 afișări
Imaginea articolului Morgan Stanley: România şi Bulgaria, printre ţările cel mai expuse la situaţia din Grecia

Morgan Stanley: România şi Bulgaria, printre ţările cel mai expuse la situaţia din Grecia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Băncile din Grecia vor căuta să se îndepărteze de modelul de finanţare externă în cazul subsidiarelor din Europa emergentă şi vor încerca să determine creşterea soldului local al depozitelor într-un ritm mai rapid decât cel al creditelor, pentru a reduce leverage-ul. În cazuri extreme, s-ar putea abţine pentru o perioadă de la acordarea de noi credite", se arată într-un raport publicat luni de Morgan Stanley.

În consecinţă, economiile din Europa Centrală şi de Est care au deja acces dificil la finanţare ar putea fi lovite de o criză severă de credit, care ar afecta relansarea economică.

"Bulgaria, şi într-o proporţie mai redusă România, par să prezinte cele mai mari riscuri", se spune în analiza băncii americane de investiţii.

Grecia se află într-o situaţie financiară şi fiscală foarte dificilă, după ce a anunţat, în luna ianuarie, că deficitul bugetar a fost anul trecut de 12,7% din Produsul Intern Brut (PIB), nivel de circa trei ori mai mare decât estimările anterioare ale autorităţilor elene. Randamentele cerute de investitori pentru a finanţa Grecia au crescut puternic din cauza vehiculării în piaţă a ipotezei default-ului de stat, iar liderii Uniunii Europene şi Fondului Monetar Internaţional au transmis semnale că guvernul elen ar putea primi un ajutor financiar extern pentru a depăşi momentul dificil.

Cele mai mari bănci elene, NBG, EFG Eurobank şi Alpha Bank, au operaţiuni importante şi în România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici