Negriţoiu: Cel mai important este ca viitorul guvern să câştige credibilitate în exterior

Cel mai important lucru care trebuie realizat de viitorul guvern, care ar fi bine să aibă componenţă politică, este să câştige credibilitate în exterior, ceea ce va însemna finanţarea deficitului bugetar şi existenţa unei perspective de siguranţă a afacerilor, a spus şeful ING Bank, Mişu Negriţoiu.

43 afișări
Imaginea articolului Negriţoiu: Cel mai important este ca viitorul guvern să câştige credibilitate în exterior

Negriţoiu: Cel mai important este ca viitorul guvern să câştige credibilitate în exterior (Imagine: Petrică Tănase/Mediafax Foto)

"Personal, cred că oricare guvern va veni, acesta va aduce îmbunătăţiri şi corecţii dezechilibrelor macroeconomice, precum şi ameliorări ale mediului de afaceri, şi va reuşi să câştige credibilitate în exterior. Este cel mai important lucru pe care trebuie să-l facă guvernul care vine: să câştige credibilitate în rândul mediului de afaceri şi investitorilor străini. După ce câştigă această credibilitate, atunci poate să-şi finanţeze deficitul bugetar şi poate să dea o perspectivă de siguranţă a afacerilor", a declarat pentru MEDIAFAX directorul general al ING Bank România.

Viitorul guvern poate să câştige credibilitatea chiar prin primele măsuri pe care le va adopta

"Încă de la primele măsuri poate să câştige această credbilitate. Nimeni nu cred că este aşa de absurd ca să solicite corecţii imediate, dar credibilitatea este importantă pentru a câştiga timp ca să se facă aceste corecţii", a continuat oficialul ING.

România ar fi bine să aibă un guvern format din politicieni

"Ca şi rezultat al alegerilor mi-e greu să spun dacă este mai bine sau mai rău. Cred că cel mai bine pentru noi este că s-au terminat alegerile, că se încetează campania electorală şi că politicienii, liderii, se concentrează acum pe programe de redresare şi dezvoltare. Nici n-aş exagera spunând că nu avem guvern, întrucât există o administraţie care lucrează, deşi guvernul nu are puteri depline. Consider că se va găsi o soluţie pentru un guvern stabil, cel puţin predictibil", a continuat Negriţoiu.

Curtea Constituţională a decis renumărarea voturilor nule de către BEC

Traian Băsescu a obţinut la scrutinul de pe 6 decembrie 50,33% din voturi, iar Mircea Geoană 49,66%, potrivit rezultatelor finale, dar încă nevalidate. Totuşi, Curtea Constituţională a decis, vineri, renumărarea voturilor nule de către BEC pentru a se stabili dacă există diferenţe între datele consemnate în procesul-verbal şi realitatea constatată.

România nu mai are un Guvern cu puteri depline de la începutul lunii octombrie, ceea ce înseamnă că nu poate aproba bugetul pentru 2010. Coaliţia de guvernare formată din PSD şi PDL s-a rupt la începutul lunii octombrie, după ce PSD a anunţat demisia miniştrilor partidului ca urmare a revocării din funcţia a ministrului de Interne Dan Nica.

Ulterior, Parlamentul a aprobat o moţiune de cenzură iniţiată de PNL şi UDMR, astfel că, potrivit Constituţiei, Guvernul Boc se consideră demis, fiind prima dată în perioada postrevoluţionară când o astfel de moţiune a fost aprobată.

România are un acord stand-by cu FMI pe doi ani, pentru suma de 12,95 miliarde euro, bani care intră în rezerva BNR. Pachetul total de finanţare externă pe care ar trebuie să-l primească România, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, este în sumă de aproximativ 20 de miliarde euro.

O misiune a FMI s-a aflat la Bucureşti, în perioada 28 octombrie - 9 noiembrie, pentru a doua revizuire a acordului stand-by, dar România nu a îndeplinit toate condiţiile pentru finalizarea procedurii.

Ministrul interimar al Finanţelor, Gheorghe Pogea, a afirmat, vineri, că o delegaţie a FMI şi CE va sosi în România la începutul săptămânii viitoare, pentru a discuta cu Guvernul în exerciţiu despre proiectul de buget pentru 2010.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici