Niţă: Procesul de privatizare a companiilor de stat este în grafic

Procesul de privatizare a companiilor de stat este în grafic şi va continua cu vânzarea de pachete de acţiuni minoritare sau majoritare la companii precum Nuclearelectrica, Romgaz, Complexul Energetic Oltenia şi, posibil, Hidroelectrica.

592 afișări
Imaginea articolului Niţă: Procesul de privatizare a companiilor de stat este în grafic

Constantin Niţă (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Procesul de privatizare pe care noi l-am anunţat este în grafic. Pe lângă oferta Transgaz, în luna mai urmează Nuclearelectrica, în septembrie Romgaz, Complexul Energetic Oltenia şi probabil Hidroelectrica, dacă va ieşi din insolevanţă în luna iulie", a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă.

Termenele pentru vânzarea acţiunilor la companiile de stat asumate prin acordurile cu FMI au fost renegociate de mai multe ori în ultimii ani, iar la ultima misiune, experţii instituţiei financiare au insistat pe un calendar mult mai strict.

Guvernul s-a angajat că va lista la bursă pachete minoritare de acţiuni de la Hidroelectrica (10%, după ieşirea din insolvenţă), Romgaz (10%, cel târziu în octombrie), Transgaz (15%) şi Nuclearelectrica (10%).

Niţă a apreciat că oferta secundară de listare a 15% din acţiunile pe care statul de deţine la Transgaz este "prima ofertă care se desfăşoară după standardele europene". În urma ofertei, statul ar putea încasa între 68 milioane de euro şi 90 milioane euro.

Niţă a adăugat că Ministerul Economiei va anunţa în cel mult două zile numele managerului profesionist al companiei, precum şi cconsiliul de administraţie, selectaţi prin concurs.

Prezent la conferinţă, preşedintele BVB, Lucian Anghel a comparat listarea Transgaz "cu o primă ploaie după un an de secetă".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici