Noul acord cu FMI este preventiv doar în intenţie. Mai luăm bani

Guvernul şi BNR au cerut FMI ca actualul acord de finanţare aprobat la sfârşitul lunii martie să fie de tip stand-by, la fel cu cel semnat în 2009, singura deosebire fiind "intenţia" autorităţilor de a nu mai apela efectiv la fonduri, informează Ziarul Financiar.

79 afișări
Imaginea articolului Noul acord cu FMI este preventiv doar în intenţie. Mai luăm bani

Noul acord cu FMI este preventiv doar în intenţie. Mai luăm bani (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Formula folosită în scrisoarea de intenţie lasă loc autorităţilor să tragă efectiv bani de la FMI şi CE, întorcând astfel aşteptările create până acum privind renunţarea la "spirala îndatorării", respectiv la alternativa rambursării datoriilor la finanţatorii externi contractând alte datorii de la ei.

După doi ani de ajustări dramatice, concretizate în disponibilizări, tăierea salariilor bugetarilor cu 25% şi majorarea TVA, România încă nu îndrăzneşte să aplice pentru programe de tip "linie de credit flexibilă" sau "linie de credit preventivă". Linia de finanţare flexibilă a fost creată de FMI special pentru ţările care nu înregistrează dezechilibre macroeconomice mari, dar au nevoie de o protecţie împotriva efectelor crizei financiare globale. Polonia a fost a doua ţară care a apelat la linia de creditare flexibilă a FMI, după Mexic.

Citeşte mai multe pe www.zf.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici