O veste bună: Inflaţia în Europa scade pentru prima dată în ultimele 17 luni

Preţurile de consum au crescut cu 10% timp de un an până în luna noiembrie, potrivit primei analize privitoare la cele 19 ţări care utilizează moneda euro. Această valoare este în scădere faţă de un salt record de 10,6% în luna precedentă şi este mai mică decât se aşteptau economiştii.

295 afișări
Imaginea articolului O veste bună: Inflaţia în Europa scade pentru prima dată în ultimele 17 luni

Inflaţia în Europa scade pentru prima dată în ultimele 17 luni, potrivit CNN.

În Germania, cea mai mare economie a blocului, inflaţia anuală a scăzut de la 11,6% la 11,3%, în timp ce în Franţa creşterea preţurilor s-a menţinut la 7,1%, conform datelor de miercuri. În Italia, inflaţia a scăzut de la 12,6% la 12,5%, în timp ce în Spania s-a înregistrat o scădere mai mare, de la 7,3% la 6,6%.

Cu toate acestea, unele preţuri continuă să urce rapid din cauza creşterii costurilor energiei şi alimentelor. Potrivit statisticii, preţurile la alimente, alcool şi tutun au continuat să crească puternic. Acestea au făcut un salt de 13,6% în noiembrie, faţă de 13,1% în luna precedentă. Totodată, inflaţia de bază, care exclude preţurile la alimente şi energie, s-a menţinut la 5%.

Totuşi, datele din zona euro susţin speranţele că inflaţia în multe economii de top ar fi atins un nivel maxim, permiţând băncilor centrale să reducă majorările ratelor dobânzilor care pun presiune asupra economiei mondiale.

Preţurile petrolului au scăzut puternic din vară, deoarece temerile legate de recesiune şi blocarea coronavirusului în China au schimbat perspectivele cererii, anunţă specialiştii. Preţurile gazelor naturale în Europa au scăzut şi ele după ce au atins maxime istorice, în urma unei campanii de succes privind umplerea depozitelor şi datorită vremii relativ blânde.

Inflaţia de două cifre rămâne o problemă uriaşă pentru factorii de decizie din ţările UE, care au anunţat că vor continua eforturile de a ţine preţurile sub control. Cu toate acestea, cifrele din noiembrie ar putea oferi Băncii Centrale Europene spaţiu de manevră pentru a majora ratele cu o jumătate de punct procentual în loc de trei sferturi de punct procentual, atunci când se va reuni luna viitoare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici