SVN Romania: 2022 stabileşte noi recorduri pe piaţa rezidenţială din Bucureşti

2022 va duce cel mai probabil la înregistrarea unor noi rezultate record pe piaţa rezidenţială din Bucureşti şi împrejurimi din punct de vedere al numărului de case şi apartamente vândute, cât şi, posibil, din punct de vedere al numărului de locuinţe finalizate, relevă un raport al SVN Romania.

389 afișări
Imaginea articolului SVN Romania: 2022 stabileşte noi recorduri pe piaţa rezidenţială din Bucureşti

Conform companiei de consultanţă imobiliară, peste 52.000 de locuinţe au fost vândute în Bucureşti şi împrejurimi în primele zece luni din acest an, cu 9,16% mai mult comparativ cu rezultatul din perioada similară a anului trecut, potrivit datelor Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară. 2021 a fost de altfel cel mai bun an din istoria modernă a pieţei rezidenţiale din România, cu o creştere de 37% a numărului de locuinţe vândute în Capitală şi împrejurimi faţă de 2020, care la rândul său s-a încheiat cu o creştere de 5,3% faţă de 2019.

Concomitent, peste 27.000 de noi locuinţe se aflau la începutul acestui an în construcţie în Bucureşti şi zonele limitrofe potrivit datelor SVN Romania, acesta fiind cel mai mare număr din istoria recentă, anul curent putând să aducă astfel un nou record de livrări în cea mai mare piaţă rezidenţială regională din ţară. Cele mai recente date publicate de Institutul Naţional de Statistică arată că în primele şase luni din 2022 au fost finalizate cu 14,7% mai multe locuinţe în regiune faţă de perioada similară din 2021.

”2022 a fost un nou an foarte bun pentru piaţa de profil, în ciuda contextului general nefavorabil, a creşterii constante a ratei inflaţiei şi a dobânzilor bancare şi a estimărilor constant negative. 2023 ar urma să aducă, cel mai probabil, o reducere a numărului de locuinţe noi care se vor finaliza în Bucureşti şi împrejurimi şi implicit mai puţine tranzacţii, ţinând cont şi că baza de raportare este reprezentată de recorduri absolute. Cumulat, ultimii trei ani au adus o creştere cumulată de peste 53% a numărului de locuinţe vândute iar rezultatul din 2023 trebuie analizat în acest context”, a comentat Andrei Sârbu, CEO SVN Romania.

Rezultatele din 2022 au fost obţinute într-un context în care accesibilitatea cumpărării unei noi locuinţe s-a menţinut la un nivel satisfăcător potrivit indicelui de profil calculat de către SVN Romania pe baza preţurilor medii şi a statisticilor referitoare la salariul mediu la nivel naţional.

Astfel, în luna septembrie a acestui an erau necesare 103,8 salarii medii (8,6 ani) la nivel naţional pentru a cumpăra un apartament nou cu două camere (50 de metri pătraţi utili) în Bucureşti, comparativ cu 102,3 salarii medii (sau 8,5 ani) în septembrie 2021, marcând o depreciere de 1,5% în ultimele 12 luni marcate un context extrem de nefavorabil.

Pentru ultimele 12 luni a fost luată în calcul o majorare de preţ de aproximativ 16% pe segmentul nou, o creştere salarială de 13,8% la nivel naţional, în timp ce cursul de schimb leu-euro s-a menţinut stabil. Valoarea actuală a indicelui SVN este de aproape patru ori mai mică comparativ cu vârful înregistrat în 2008, când erau necesare 393 de salarii medii (aproape 33 de ani) pentru a cumpăra acelaşi apartament în Bucureşti. Statisticile oficiale mai arată că peste 50% dintre tranzacţiile din regiune sunt realizate exclusiv din surse proprii, fără a apela la o finanţare bancară.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici