OCDE a redus estimarea de creştere a economiei mondiale în 2015 cu 0,6 puncte, la 3,1%

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) a redus estimarea referitoare la creşterea economiei mondiale în 2015 cu 0,6 puncte procentuale, la 3,1%, din cauza investiţiilor scăzute şi a riscurilor precum posibilul default al Greciei, care afectează încrederea.

88 afișări
Imaginea articolului OCDE a redus estimarea de creştere a economiei mondiale în 2015 cu 0,6 puncte, la 3,1%

OCDE a redus estimarea de creştere a economiei mondiale în 2015 cu 0,6 puncte, la 3,1% (Imagine: Publimedia/Shutterstock)

În octombrie anul trecut, OCDE anticipa că economia mondială va înregistra în acest an o creştere de 3,7%, relatează Bloomberg.

În deceniul încheiat în 2011 economia globală a consemnat o creştere medie anuală de circa 3,9%.

Anul trecut a avut loc o creştere economică de 3,3% la nivel mondial.

Marile companii sunt reticente să cheltuiască pentru fabrici, echipamente şi tehnologie, aşa cum au făcut în timpul altor redresări economice, iar cererea scăzută ţine în loc angajările, salariile şi consumul, explică organizaţia în raportul bianual publicat miercuri.

"Ne uităm la o economie care în unele privinţe este într-o stare destul de bună. Politica monetară este relaxată. Există mai puţine piedici fiscale. Majoritatea ţărilor beneficiază de scăderea preţurilor petrolului. Toate acestea sunt veşti bune şi totuşi creşterea este sub media ultimelor două decenii", a declarat Catherine Mann, economist şef al OCDE.

Principalul motiv al revizuirii estimării de creştere a economiei mondiale este contracţia economiei Statelor Unite în primul trimestru, dar decizia a fost influenţată şi de încetinirea avansului PIB în China, a explicat Mann.

OCDE anticipează că economia SUA va creşte în acest an cu 2%, sub ritmul prognozat în martie, de 3,1%. Pentru China organizaţia estimează o creştere de 6,8%, în scădere de la 7,4%.

Pentru zona euro OCDE se aşteaptă la o creştere economică de 1,4% în 2015, în creştere de la 0,9% în 2014, susţinută de măsurile de suplimentare a lichidităţilor luate de Banca Centrală Europeană.

Zona euro trebuie să rezolve însă problema Greciei, pentru că ieşirea statului elen din uniunea monetară riscă să deturneze redresarea economică a regiunii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici