Olli Rehn: Zona euro trebuie consolidată înainte de a se extinde din nou

Liderii zonei euro trebuie să fie prudenţi, iar zona euro trebuie consolidată înainte de a se extinde din nou, pentru a evita, în viitor, alte crize economice, a declarat comisarul european pentru afaceri economice şi monetare, Olli Rehn.

352 afișări
Imaginea articolului Olli Rehn: Zona euro trebuie consolidată înainte de a se extinde din nou

Olli Rehn: Zona euro trebuie consolidată înainte de a se extinde din nou (Imagine: Shutterstock)

"Capacitatea zonei euro de a acţiona trebuie să fie mult mai bună înainte de a putea începe să se extindă semnificativ", a declarat Rehn într-un interviu acordat postului finlandez de televiziune MTV3, preluat de Reuters.

Zona euro se confruntă de doi ani cu criza datoriilor de stat declanşată la începutul anului 2010 în Grecia, care a împins statul elen, Portugalia şi Irlanda la acorduri de asistenţă externă cu FMI şi Comisia Europeană.

"Nu dau nume şi nu critic pe nimeni, însă faptul că Grecia s-a putut alătura zonei euro în 2011 a fost, în retrospectivă, poate chiar şi atunci, o mare greşeală", a spus Rehn.

El a adăugat că Letonia, Lituania şi Polonia sunt probabil următoarele state care se vor alătura zonei euro, care are în prezent 17 membri.

Zona euro s-a format în 1999, cu adoptarea monedei unice în 11 state UE. Grecia a intrat în zona euro în anul 2001, urmată de Sovenia în 2007, Malta şi Cipru în 2008, Slovacia în 2009, respectiv Estonia în 2011.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici