Operatorii aerieni europeni ar putea avea pierderi de 1,1 miliarde de dolari în 2012. Cu cât a fost revizuită estimarea iniţială

Pierderile operatorilor aerieni europeni ar putea atinge 1,1 miliarde de dolari în acest an, a anunţat, luni, Asociaţia Internaţională a Transportatorilor Aerieni (IATA), revizuind estimarea iniţială, privind un rezultat negativ de 600 de milioane de dolari, ca urmare a crizei.

160 afișări
Imaginea articolului Operatorii aerieni europeni ar putea avea pierderi de 1,1 miliarde de dolari în 2012. Cu cât a fost revizuită estimarea iniţială

IATA: Operatorii aerieni europeni ar putea avea pierderi de 1,1 miliarde de dolari în acest an (Imagine: AFP / MediafaxFoto)

Criza datoriilor din Europa ar putea afecta şi profitul de 3 miliarde de dolari estimat la nivel global în acest an, a avertizat IATA, organizaţie care reprezintă majoritatea liniilor aeriene internaţionale, potrivit Bloomberg.

"Dacă ajunge criza la un nivel critic, nu ştim la ce să ne aşteptăm. Va avea un impact puternic asupra economiei mondiale şi uriaş asupra operatorilor aerieni", a declarat şeful IATA, Tony Tyler.

Profitul de 3 miliarde de dolari estimat la nivel global este mai mic decât cel de 7,9 miliarde de dolari de anul trecut, întrucât recesiunea din Marea Britanie, Spania şi alte state europene limitează cererea şi efectul benefic al preţuruilor mai reduse la combustibil.

Deutsche Lufthansa, Air France-KLM şi International Consolidated Airlines Group, cei mai mari operatori aerieni de curse regulate din Europa, au anunţat plnuri de reducere de personal sau restructurare a operaţiunilor, ca urmare a pierderilor din primul trimestru.

"Intrarea Europei în recesiune nu este, evident, binevenită. Există un efect de contagiune pentru operatorii din Asia prin informaţiile privind incertitudinile politice şi încetinirea economică din alte regiuni", a declarat şeful Asociaţiei Operatorilor Aerieni din Asia - Pacific, Andrew Herdman.

IATA a revizuit estimarea de profit pentru regiunea Asia-Pacific de la 2,3 miliarde de dolari, cât anticipa în martie, la 2 miliarde de dolari. De asemenea, încetinirea creşterii economice din China şi India descurajează călătoriile. Anul trecut, companiile aeriene din regiune au avut un profit de 4,9 miliarde de dolari.

Asociaţia a îmbunătăţit prognoza de profit pentru operatorii din America de Nord de la 900 milioane de dolari la 1,4 miliarde de dolari şi de la 100 de milioane de dolari la 400 de milioane de dolari pentru cei din America Latină.

În Orientul Mijlociu, IATA a revizuit prognoza de profit de la 500 de milioane de euro la 400 de milioane de euro, în mare măsură din cauza impactului crizei din Europa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici