Parlamentul Greciei a aprobat programul de schimb de obligaţiuni cu creditorii privaţi

Parlamentul Greciei a aprobat joi planul schimbului de obligaţiuni cu creditorii privaţi, componentă esenţială a programului de salvare de 130 de miliarde de euro, în pofida unor noi proteste faţă de măsurile de austeritate asumate în schimbul sprijinului financiar.

115 afișări
Imaginea articolului Parlamentul Greciei a aprobat programul de schimb de obligaţiuni cu creditorii privaţi

Parlamentul Greciei a aprobat programul de schimb de obligaţiuni cu creditorii privaţi (Imagine: Shutterstock)

Schimbul de obligaţiuni va duce la reducerea datoriilor Greciei cu 107 miliarde de euro, fiind o componentă esenţială a celui de-al doilea program de salvare. Prin aplicarea acestui program, ponderea datoriei publice în PIB ar trebui să scadă de la 160% în prezent la 120,5% până în 2020.

"Prin aprobarea acestei legi, Parlamentul ne permite să începem să ieşim din acest vârtej", a declarat ministrul de Finanţe Evangelos Venizelos.

Oferta va fi înaintată creditorilor privaţi până vineri, iar schimbul trebuie finalizat până pe 12 martie, înainte de termenul limită de 20 martie, când ajung la scadenţă datorii de 14,5 miliarde de euro.

Cele mai mari sindicate din Grecia au convocat o nouă grevă generală pentru 29 februarie, dar membrii guvernului susţin să singura alternativă la planul de salvare este intrarea în faliment şi ieşirea din zona euro.

Creditorii privaţi ai Greciei deţin obligaţiuni de circa 200 de miliarde de euro şi vor suporta o reducere a valorii nominale a acestora de 53,5% şi o pierdere reală de 73%-74%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici