Patronate:Declaraţiile lui Antonescu sunt politice, eliminarea cotei unice ar duce la colaps economic

Reprezentanţii patronatelor consideră că declaraţiile preşedintelui PNL Crin Antonescu privind desfiinţarea cotei unice sunt mesaje politice şi afirmă că adoptarea unei astfel de măsuri ar fi "cel mai catastrofal scenariu", care pus în practică ar alunga investitorii şi ar duce la colaps economic.

22 afișări
Imaginea articolului Patronate:Declaraţiile lui Antonescu sunt politice, eliminarea cotei unice ar duce la colaps economic

Patronate:Declaraţiile lui Antonescu sunt politice, eliminarea cotei unice ar duce la colaps economic (Imagine din arhiva Mediafax Foto)

"Este cel mai catastrofal scenariu. Pot spune doar că ar fi extrem de grav pentru mediul de afaceri şi nu cred că este cazul să se adopte aceste măsuri. Consider că este doar un mesaj politic. Pe de altă parte, nu au fost nici cele mai mici semne de a se discuta cu mediul de afaceri aceste măsuri. Este o declaraţie politică prăpăstioasă", a declarat, luni, agenţiei MEDIAFAX, Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni, că Guvernul are intenţia de a desfiinţa cota unică de impozitare introducând un impozit lunar de 25% asupra veniturilor de peste 4.000 de lei, de a majora impozitul pe profit la 25% şi de a dubla valoarea taxelor şi impozitelor locale.

Antonescu a prezentat jurnaliştilor un document de lucru privind modificarea Codului Fiscal pe care l-a atribuit Ministerului Finanţelor Publice. Documentul de lucru distribuit jurnaliştilor prezintă mai multe variante de creştere a impozitului pe profit de la 16% la 25%, respectiv pentru firmele care au avut în anul precedent un profit de 20 de milioane de lei sau 40 de milioane de lei, precum şi pentru companiile cu o rată a rentabilităţii mai mare de 9% sau de peste 15%.

Pogonaru a refuzat să facă alte comentarii referitoare la documentul prezentat de şeful PNL, apreciind că este doar o dispută politică.

"Nu facem alte comentarii pentru că înseamnă să ne băgăm într-o bălăcăreală politică. Asta nu înseamnă că ne e bine sau că aş avea vreo mulţumire de la domnul Boc", a spus reprezentantul AOAR.

Aceeaşi opinie este exprimată şi de preşedintele UGIR-1903, Ioan Corâci, care afirmă că aceste jocuri politicianiste nu aduc niciun avantaj nimănui.

"Situaţia economică a României este mult prea complicată pentru a ne permite astfel de jocuri politicianiste. Aceste măsuri, într-un an de criză, ar goni toţi investitorii şi ar duce la colaps economic. Prin aceste declaraţii nu obţinem niciun avantaj, trebuie să fim serioşi, nu se poate pune problema unor modificări de acest fel", a adăugat Corâci.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Alianţei Confederaţiilor Patronale din România (ACPR), Dan Matei Agathon a declarat că impozitarea diferenţiată a venturilor şi a profitului ar fi o abordare "comunistă".

"Refuz să cred că cei de la Ministerul Finanţelor au un tip de gândire în aşa hal de comunistă: «Să luăm mai mult de la cei bogaţi». Orice creştere a TVA sau impozitului pe venit şi pe profit este drumul României spre o scădere economică bruscă. Creşterea oricărei taxe sau impozit un procent generează 100.000 de şomeri", a spus Agathon.

El a reiterat ideea că Executivul are la îndemână alte pârghii pentru a respecta angajamentele faţă de FMI, respectiv reducerea cheltuielilor bugetare cu 10% şi adoptarea legislaţiei în domeniul parteneriatului public privat.

Ministerul Finanţelor Publice consideră că declaraţiile preşedintelui PNL Crin Antonescu sunt pe moment doar speculaţii politice, dar nu neagă explicit că ar putea fi adoptate astfel de măsuri.

"Singurul document oficial referitor la măsurile pe care le va lua Guvernul în perioada următoare va fi scrisoarea de intenţie pe care Ministerul Finanţelor Publice o va remite Fondului Monetar Internaţional, după încheierea discuţiilor tehnice cu reprezentanţii misiunii de evaluare. Toate anunţurile şi declaraţiile din acest moment sunt doar speculaţii politice", precizează MFP într-un comunicat remis MEDIAFAX, ca răspuns la declaraţiile lui Crin Antonescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici