Patronatul US Govora cere eliminarea procentului de 16% acordat angajaţilor şi reducerea concediului

Patronatul de la Uzinele Sodice Govora acceptă încheierea contractului colectiv de muncă pe 2013 cu condiţia eliminării procentului de 16% convenit în 2007 şi a diminuării numărului de zile de concediu, spune ministrul Doina Pană.

195 afișări
Imaginea articolului Patronatul US Govora cere eliminarea procentului de 16% acordat angajaţilor şi reducerea concediului

Patronatul US Govora cere eliminarea procentului de 16% acordat angajaţilor şi reducerea concediului (Imagine. Thomas Dan/ Arhiva Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat de presă transmis joi, ministrul delegat pentru dialog social, Adriana Doina Pană, a discutat cu prefectul de Vâlcea, Mircea Alexandru Nadolu, despre situaţia angajaţilor de la Uzinele Sodice Govora, care se află în grevă generală.

În documentul citat se menţionează că din anul 2007, odată cu privatizarea Uzinelor Sodice Govora, în contractul colectiv de muncă era prevăzut ca 16% din veniturile din exploatare ale uzinei să fie alocate salariaţilor, iar anual a existat o creştere salarială, dar până la limita de 10-11%.

Sindicatul a dat în judecată patronatul pentru recuperarea, în decursul a trei ani, a diferenţei salariale până la 16%, conform respectivului contract colectiv de muncă.

În acest an, însă, patronatul a cerut, pentru încheierea noului contract colectiv de muncă, să fie eliminat procentul de 16% şi să fie diminuat numărul de zile de concediu, de la 30 la 26. În consecinţă, creşterea salarială ar urma să fie de 3.000 de lei pe an, cu achitarea sumei într-o singură tranşă.

De asemenea, patronatul solicită retragerea acţiunii depuse în instanţă.

În comunicat se menţionează că salariul minim brut este de 1.800 de lei, plus prime de Paşte, Crăciun şi Ziua Sodistului.

Angajaţii de la Uzinele Sodice Govora au intrat, joi dimineaţă, în grevă generală, după ce negocierile dintre patronat şi sindicat au eşuat.

"Au fost şapte sau mai multe ore de negocieri nu am putut ajunge la niciun rezultat cu patronatul, dar ne aşteptam la aşa ceva, după ce negociem cu ei de patru luni şi jumătate şi nu sunt de acord să mărească salariile şi să semnăm contractul colectiv de muncă. Am purtat negocieri pe tema revendicărilor salariaţilor de la USG, respectiv semnarea contractului colectiv de muncă pe 2013, alocarea a 16 la sută din veniturile de exploatare pentru fondul de salarii şi menţinerea numărului de angajaţi existent la începutul acestui an. Am intrat în grevă generală de astăzi (n.r - joi), oamenii sunt în unitate, producţia s-a oprit şi se asigură o treime din activitate, conform legii", declara, joi dimineaţă, preşedintele Sindicatului "Sodistul", Adrian Gheorghe Mugioiu.

Luni, liderul sindicatului "Sodistul", Adrian Gheorghe Mugioiu, a intrat în greava foamei, iar marţi au recurs la această formă de protest alţi 30 de angajaţi ai Uzinelor Sodice Govora. Celor 31 de salariaţi aflaţi în greva foamei li s-au alăturat alte 27 persoane, în cursul zilei de miercuri, numărul total al protestatarilor ajungând la 58.

Joi la prânz, doar trei angajaţi se mai aflau în greva foamei, între aceştia şi liderul de sindicat, ceilalţi 55 renunţând la această formă de protest la cererea medicilor după ce, pe parcursul nopţii, mai mulţi muncitori au fost transportaţi la spital.

Angajaţii Uzinelor Sodice Govora solicită încheierea contractului colectiv de muncă la nivel de unitate pentru anul 2013, "în care ponderea cheltuielilor cu salarizarea personalului să fie de minimum 16% din veniturile de exploatare", menţinerea numărului de locuri de muncă, cu personal angajat existent la 15 februarie 2013, îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, respectarea acordurilor, a protocoalelor şi a actelor adiţionale încheiate cu sindicatul şi respectarea perioadei concediului de odihnă.

Acţionarul majoritar Uzinelor Sodice Govora este Ciech Varşovia, cu 92,9% din titluri. În structura acţionariatului se mai regăseşte AVAS, cu 0,68% din titluri. La Uzinele Sodice Govora sunt produse toate tipurile de sare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici