PESTA PORCINĂ | În Brăila au fost confirmate zece focare. Peste 3.000 de porci, sacrificaţi

Peste 3.000 de porci au fost sacrificaţi în judeţul Brăila din cauza pestei porcine, iar autorităţile au anunţat că eutanasierea animalelor va continua zilele următoare. Până în prezent, în judeţ au fost confirmate zece focare ale bolii, dar există şi o suspiciune, transmite corespondentul MEDIAFAX.

1328 afișări
Imaginea articolului PESTA PORCINĂ | În Brăila au fost confirmate zece focare. Peste 3.000 de porci, sacrificaţi

Noi focare de pestă porcină confirmate: În Brăila au fost sacrificaţi peste 3.000 de porci. Autorităţile anunţă că eutanasierea animalelor va continua

Focarele de pestă porcină africană au fost confirmate în localităţi din Insula Mare a Brăilei şi din sud-vestul judeţului.

În zonele menţionate, dar şi în localităţile învecinate autorităţile au declanşat o amplă campanie de informare a populaţiei despre virusul care omoară porcii domestici şi sălbatici.

”La momentul de faţă avem 10 focare confirmate şi o suspiciune. Acestea sunt pe raza localităţilor Frecăţei, Berteştii de Jos şi Stăncuţa. Prin intermediul primarilor se vor intensifica informările către populaţie pentru prevenirea şi combaterea acestei peste porcine”, a declarat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, prefectul judeţului Brăila, George Adrian Paladi.

Până în prezent, echipele mixte care acţionează în zonele afectate de pestă porcină africană au eutanasiat peste 3.000 de porci.

Autorităţile au luat măsuri speciale în preajma marilor ferme de porci, judeţul Brăila fiind pe locul doi pe plan naţional în ceea ce priveşte numărul de porcine.

În paralel, se lucrează la întocmirea dosarelor de despăgubire, iar autorităţile speră să termine documentele până la sfârşitul săptămânii.

”Astăzi (miercuri - n.r.) se încheie eutansierea şi uciderea porcilor din Spiru Haret şi vom acţiona în Berteştii de Jos, Stanca şi Stăncuţa. Mai puţin Cuza Vodă, unde nu avem semnale sau suspiciuni că ar evolua pesta porcină. În aceste UAT-uri şi în Insula Mare a Brăilei au fost eutanasiaţi 3.014 porci. S-au efectuat dosare de despăgubire, cred că până la finalul săptămânii vom reuşi să terminăm. Avem o problemă importantă şi grija noastră cea mai mare este pentru firmele comerciale. Vă dau un exemplu, la ieşirea din Tichileşti, la intrare în Tufeşti, avem cantonaţi în jur de 150.000 de porci. Aceste ferme şi-au luat toate măsurile, nu cred că vom avea probleme, dar trebuie să stăm 24 din 24 să veghem. Percepţia oamenilor a fost bună, până acum, nu am avut probleme să ne lase să intrăm în curţi. Problema cea mai mare sunt pagubele economice, vă daţi seama 3.000 de porci pe despăgubiri câţi bani sunt. Avem peste 200.000 de porci în judeţ”, a spus Gicu Drăgan, directorul DSVA.

 

Citește mai departe:

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici