Pierre Moscovici: Grecia trebuie să adopte opţiunile care să-i permită să rămână în zona euro

Grecia trebuie să rămînă în zona euro, dar ea "trebuie să adopte opţiunile care să i-o permită", a declarat luni ministrul francez al Finanţelor Pierre Moscovici, într-o conferinţă de presă la sediul Comisie Europene (CE) la Bruxelles.

417 afișări
Imaginea articolului Pierre Moscovici: Grecia trebuie să adopte opţiunile care să-i permită să rămână în zona euro

Pierre Moscovici: Grecia trebuie să adopte opţiunile care să-i permită să rămână în zona euro (Imagine: Shutterstock)

"Nu avem de dat sfaturi pe plan electoral, dar atunci când vine vorba despre dorinţa Greciei de a rămâne în zona euro, trebuie ca opţiunile pe care le adoptă să îi permită acest lucru", a subliniat el.

"Noi vrem ca Grecia să rămână în zona euro", a repetat, la rândul său, comisarul pentru Afaceri Economice, finlandezul Olli Rehn.

"Aplicarea reformelor cerute este dureroasă pentru oameni", a recunoscut el. "Însă respectarea angajamentelor cu privire la reforme este cea mai bună soluţie", conchis comisarul european.

"Europenii trebuie să audă dificultăţile Greciei, să le înţeleagă şi să acţioneze", a insistat Moscovici.

"Grecia trebuie să rămână în zone euro, iar noi treuie să facem totul pentru ca lucrurile să meargă în această direcţie", a continuat el.

"Însă, pentru aceasta, trebuie respectate angajamentele asumate. Este foarte important ca ele să fie respectate", a avertizat Moscovici.

Liderul stângii radicale greceşti din cadrul blocului Syriza, Alexis Tsipras, a declarat vineri că vrea să "anuleze" memorandumul care impune Greciei măsuri de austeritate în schimbul susţinerii UE şi FMI, în cazul în care va câştiga alegerile legislative de la 17 iunie.

Întrebat la Paris ce părere are despre această poziţie, Pierre Moscovici a avertizat că "problema (unei retrageri a Greciei din zona euro) s-ar putea pune dacă grecii-înşişi nu îşi respectă angamanetul".

Atunci când a fost întrebat dacă serviciile sale lucrează la un scenariu privind o retragere a Atenei din zona euro, ministrul a admis că "poate că există ici-colo unele reflecţii, este posibil", "dar nu ar trebui să existe un scenariu la care să se lucreze în acest sens", a insistat el.

Moscovici a dat asigurări că nu încearcă să "anticipeze" această situaţie, ci mai degrabă să o "evite". A lucra la un plan de retragere ordonată a Greciei nu ar fi, în opinia sa, "nerezonabil deloc".

Grecia, a subliniat el, trebuie să rămână în Uniunea Monetară pentru că este vorba despre o "zonă integrată, pentru că nu vrem să existe un efect de domino şi pentru că am angajat deja enorm de mulţi bani, 150 de miliarde de euro".

Syriza a înregistrat un scor de patru ori mai mare decât în 2009, impunându-se ca a doua forţă politică a ţării, prin respingerea austerităţii, în scrutinul de la 6 mai, care nu a condus la formarea unui Guvern.

Blocul era prezentat vineri, în majoritatea sondajelor, cot la cot cu partidul conservator Noua Democraţie (ND), cu două săptămâni înaintea noului scrutin legislativ.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici