Preşedintele Băncii Mondiale: Zona euro trebuie să fie gata să recapitalizeze băncile, dacă Grecia părăseşte blocul

Liderii europeni trebuie să fie pregătiţi să recapitalizeze băncile în eventualitatea ieşirii Greciei din zona euro şi să asigure finanţare Spaniei pentru a preveni colapsul economic al ţării, a declarat vineri preşedintele Băncii Mondiale (BM), Robert Zoellick.

567 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Băncii Mondiale: Zona euro trebuie să fie gata să recapitalizeze băncile, dacă Grecia părăseşte blocul

Preşedintele Băncii Mondiale: Zona euro trebuie să fie gata să recapitalizeze băncile, dacă Grecia părăseşte blocul (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Dacă Grecia se va retrage din zona euro şi liderii europeni nu vor acţiona decisiv pentru sprijinirea băncilor, criza rezultată ar putea împinge întreg continentul într-o "zonă periculoasă", scrie Zoellick într-un editorial publicat de Financial Times.

"Liderii zonei euro trebuie să fie pregătiţi, psihologic şi prin Mecanismul European de Stabilitate (MES), să recapitalieze băncile. În zona euro, garanţiile asigurate la nivelul statelor membre nu vor fi suficiente, vor fi de ajuns numai garanţii la nivelul întregii regiuni. Liderii europeni sunt departe de a fi pregătiţi pentru această situaţie", avertizează Zoellick.

Alegerile generale din Grecia programate pentru 17 iunie ar putea decide dacă statul rămâne sau pleacă din zona euro, în funcţie de rezultatul obţinut de partidele care se opun măsurilor de austeritate convenite în acordul de finanţare externă cu UE şi FMI.

Joi, Comisia Europeană a indicat că nu este posibil ca băncile din zona euro să fie recapitalizare direct prin MES, însă afirmaţia pare să contrazită un document publicat miercuri tot de Executivul UE, notează Reuters.

Zoellick, al cărui mandat la şefia BM se va încheia la 30 iunie, a adăugat că simple injecţii de lichiditate vor fi insuficiente.

Liderii europeni trebuie să se asigure că băncile vor direcţiona acei bani către economia reală, pentru a preveni o criză a creditului asemănătoare cu cea care a urmat falimentului Lehman Brothers în 2008.

"Dacă băncile vor primi ajutoare de urgenţă, vor fi necesare presiuni asupra lor pentru a continua să-şi finanţeze clienţii", a spus Zoellick.

Pe termen mediu, zona euro ar trebui de asemenea să stabilească garanţii de finanţare pentru ţări precum Spania, fie prin MES, fie prin oblicaţiuni comune la nivelul regiunii, a mai afirmat oficialul american.

Directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Christine Lagarde, a dezminţit joi informaţii apărute în presă conform cărora creditorul de la Washington ar pregăti un pachet de asistenţă pentru Spania.

Lagarde a precizat că FMI nu a primit nicio cerere de finanţare din partea Madridului.

Spania a anunţat recent că guvernele regionale, puternic îndatorate, au de refinanţat în acest an datorii de 36 miliarde euro, cu mult peste suma indicată anterior, de 8 miliarde euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici