Pieţele europene se pregătesc să înregistreze cel mai prost an din 2018 încoace. Inflaţia şi războiul din Ucraina sunt principalele motive

Pieţele europene se îndreaptă spre cel mai prost an din 2018 încoace, în condiţiile în care războiul Rusiei în Ucraina, inflaţia ridicată şi înăsprirea politicii monetare au afectat activele de risc din întreaga lume.

243 afișări
Imaginea articolului Pieţele europene se pregătesc să înregistreze cel mai prost an din 2018 încoace. Inflaţia şi războiul din Ucraina sunt principalele motive

Indicele pan-european Stoxx 600 va începe ultima zi de tranzacţionare din 2022 cu o scădere de peste 12% de la începutul anului, cea mai slabă performanţă de la declinul anual de 13,24% din 2018. Indicele european s-a bucurat de un 2021 excelent, cu un salt de 22,25%.

Deschiderea şedinţei de vineri indică pierderi de 2 puncte pentru indicele britanic FTSE 100, o scădere de 12 puncte pentru indicele francez CAC 40, în timp ce indicele german DAX ar urma să scadă cu 18 puncte, conform CNBC.

Economiile din întreaga lume au început anul încercând să iasă din pandemia Covid-19, cu blocaje persistente în China şi alte blocaje de aprovizionare care persistă, formând ceea ce a fost caracterizat de către Rezerva Federală a SUA în 2021 ca fiind o presiune inflaţionistă "tranzitorie".

Invazia neprovocată a Rusiei în Ucraina în februarie şi folosirea ulterioară ca armă a exporturilor sale de alimente şi energie, în faţa sancţiunilor radicale ale puterilor occidentale, a făcut ca preţurile la alimente şi energie să urce vertiginos şi a agravat această presiune, contribuind la trimiterea inflaţiei la maxime de mai multe decenii în multe economii majore.

Criza costului vieţii, generată de creşterea facturilor la energie pentru întreprinderi şi consumatori, a început în cele din urmă să influenţeze activitatea, în timp ce bănci le centrale au fost nevoite să înăsprească politica monetară prin creşteri agresive ale ratelor dobânzilor pentru a ţine în frâu inflaţia.

Cu toate acestea, aceste eforturi de suprimare a cererii au cântărit greu asupra economiilor deja şubrede. Se estimează că Marea Britanie se află deja în ceea ce va fi cea mai lungă recesiune înregistrată vreodată, în timp ce o încetinire a creşterii economice în zona euro este, de asemenea, considerată foarte probabilă.

În condiţiile în care războiul din Ucraina nu dă semne de atenuare, iar China este în curs de redeschidere a economiei sale, deoarece pune capăt la trei ani de măsuri stricte ale Covidiei, investitorii privesc cu o oarecare îngrijorare spre anul 2023.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici