Planul UE de recapitalizare a băncilor presupune şi menţinerea expunerii pe subsidiare

Planul de recapitalizare a băncilor europene cu 106 miliarde euro convenit miercuri la summit-ul UE include şi o clauză de menţinere a expunerii instituţiilor financiare pe toate subsidiarele din statele membre, pentru a evita presiunea pe pieţele de credit şi, implicit, pe economia reală.

153 afișări
Imaginea articolului Planul UE de recapitalizare a băncilor presupune şi menţinerea expunerii pe subsidiare

Angela Merkel şi Nicolas Sarkozy (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Reprezentanţii băncilor, invitaţi miercuri seară să participe la summit, au acceptat în cursul nopţii, după negocieri tensionate, să treacă drept pierderi 50% din valoarea nominală a obligaţiunilor de stat ale Greciei, pentru a reduce datoria statului elen cu 100 miliarde euro până în 2020.

Totodată, pentru a evita o criză a creditului provocată de această decizie, autorităţile europene au stabilit că băncile trebuie să aibă, la jumătatea anului viitor, o rată minimă a capitalului de rang întâi de 9% din activele ponderate la risc, necesară pentru a absorbi pierderi cauzate de eventuala intrare a Greciei în insolvenţă, cu toate riscurile de contagiune presupuse de un astfel de incident.

Atingerea acestui obiectiv de capital necesită, potrivit studiilor Autorităţii Bancare Europene (ABE) prezentate miercuri seară la Bruxelles, recapitalizarea băncilor europene cu 106 miliarde euro.

De recapitalizare se vor ocupa autorităţile naţionale, coordonate de ABE, stabilind de la caz la caz, pentru fiecare instituţie de credit, condiţiile în care va avea loc procesul.

Documentele publicate de Consiliul European în urma summit-ului încheiat miercuri noapte nu oferă detalii de ordin financiar privind modul în care vor fi realizate recapitalizările, însă precizează că băncile trebuie să menţină fluxul de credit către economia reală şi expunerea faţă de subsidiarele din toate statele membre.

"Autorităţile de supraveghere naţionale, sub auspiciile ABE, trebuie să se asigure că planurile băncilor de consolidare a capitalului nu conduc la un efect de levier invers excesiv, inclusiv menţinerea fluxului de credit către economia reală şi ţinând seama de nivelurile actuale de expunere a grupului, inclusiv a filialelor grupului în toate statele membre, fiind conştiente de necesitatea evitării presiunii nejustificate asupra acordării creditelor în ţările-gazdă sau asupra pieţelor datoriilor suverane", se spune într-un raport al Consiliului care cuprinde elemente din Declaraţia şefilor de stat sau de guvern din UE după încheierea summit-ului.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri seară, la Bruxelles, că decizia Consiliului European privind soluţiile de capitalizare a băncilor înseamnă că toate statele din UE au garanţia că subsidiarele băncilor-mamă nu vor avea probleme legate de fluxurile de capital.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici