Posibilitatea ca Grecia să intre în incapacitate de plată este plasată de investitori la 98%, pe piaţa CDS

Probabilitatea ca Grecia să intre în default (incapacitate de plată) în următorii cinci ani este plasată de investitori la 98%, conform pieţei derivatelor credit default swap (CDS) pe datoria guvernului elen, transmite Bloomberg.

457 afișări
Imaginea articolului Posibilitatea ca Grecia să intre în incapacitate de plată este plasată de investitori la 98%, pe piaţa CDS

Posibilitatea ca Grecia să intre în incapacitate de plată este plasată de investitori la 98%, pe piaţa CDS (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Toată lumea ia în calcul un default pe termen scurt şi cred că va fi un eveniment dur. E clar că acest program de austeritate nu funcţionează", comentează un analist.

Asigurarea faţă de eventualitatea default-ului a unui împrumut pe cinci ani de 10 milioane de dolari către Grecia a atins marţi un nou nivel record, de 5,8 milioane de dolari în avans şi alte 100.000 de dolari pe an pe piaţa CDS, în urcare de la recordul anterior, de 5,5 milioane de dolari, atins vineri, potrivit datelor CMA.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat că nu va permite Greciei să intre "într-o insolvenţă necontrolată", liderii europeni încercând să limiteze riscurile de contagiune către alte state din zona euro.

Promisiunile premierului George Papandreou şi ale guvernului elen de a respecta ţintele fiscale care condiţionează programul de finanţare externă convenit cu UE şi FMI şi-au pierdut recent din credibilitate, după ce o misiune a inspectorilor instituţiilor financiare internaţionale la Atena a constatat că deficitul bugetar a crescut cu 22% în primele opt luni ale anului.

Probabilitatea de default a Greciei este bazată pe un model standard de estimare care presupune că investitorii ar recupera 40% din valoarea nominală a obligaţiunilor dacă statul elen nu va reuşi să-şi respecte obligaţiile.

Guvernul grec estimează că economia se va contracta cu peste 5% în acest an, faţă de prognoza de -3,8% înaintată de Comisia Europeană. Măsurile severe de austeritate adâncesc recesiunea, în care a intrat ţara în urmă cu trei ani.

Papandreou a aprobat în weekend noi măsuri de reducere a deficitului bugetar, însă populaţia opune tot mai multă rezistenţă austerităţii.

Randamentul obligaţiunilor de stat ale Greciei cu maturitatea la 10 ani a scăzut marţi cu 0,22 puncte procentuale, la 23,33%, după ce a urcat anterior la 25%, un record pentru zona euro.

Randamentul obligaţiunilor pe doi ani a coborât cu 3,19 puncte procentuale, la 66,37%, de la maximul istoric de 74,88%.

Principalul indice al bursei de la Atena a pierdut peste o treime din valoare din 22 iulie, prima zi de tranzacţionare după încheierea celui de-al doilea acord de "bailout" cu instituţiile financiare internaţionale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici