Preşedintele INS despre modificarea datelor privind consumul: Sunt urmarea schimbării anului de bază

Tudor Andrei, preşedintele Institutului Naţional de Statistică (INS), a explicat, pentru MEDIAFAX, motivele pentru care instituţia a modificat datele privind consumul, după cum reiese dintr-un comunicat de presă transmis recent, ceea ce i-a adus critici.

340 afișări
Imaginea articolului Preşedintele INS despre modificarea datelor privind consumul: Sunt urmarea schimbării anului de bază

Preşedintele INS despre modificarea datelor privind consumul: Sunt urmarea schimbării anului de bază

Senatorul PNL Florin Cîţu a susţinut, miercuri, pe pagina sa de Facebook, că INS a modificat datele privind consumul aferente fiecărei luni din 2017, astfel încât să mascheze prăbuşirea acestuia, respectiv contribuţia negativă la creşterea economică.

„Vă facem cunoscut că modificările sunt strict urmarea schimbării, începând cu 1 ianuarie 2018, a anului de bază utilizat în calcul indicatorilor pe termen scurt (din 2010 în 2015) şi actualizarea sistemului de ponderare, ceea ce a determinat recalcularea şi revizuirea corespunzătoare a seriilor date publicate anterior”, a precizat, pentru MEDIAFAX, Tudor Andrei.

Oficialul INS susţine că schimbarea s-a produs în toate statele membre ale Uniunii Europene (UE), în conformitate cu prevederile metodologiei statistice comune de calcul elaborate de Eurostat.

Astfel, Statistica din România a aplicat această schimbare, iar, pentru asigurarea transparenţei şi evitarea unor posibile neînţelegeri în interpretarea datelor, a anunţat această modificare încă din decembrie anul trecut, aspect reluat cu prilejul fiecărui nou comunicat de presă, potrivit preşedintelui INS.

„Comunicatul de presă nr. 253 din 3 octombrie a.c. oferă la pagina 2, sub genericul IMPORTANT! trimiterile necesare, recomandând, totodată, consultarea, pentru înţelegerea corectă a indicatorilor, a Precizărilor Metodologice ataşate comunicatului pe homepage-ul site-ului INS”, a punctat Tudor.

Preşedintele INS a subliniat că veridicitatea acestor informaţii poate fi uşor făcută, accesând seriile de date referitoare la acest indicator publicate atât pe site-ul INS (baza de date TEMPO), cât şi pe site-ul Eurostat.

„În aceste condiţii este evident că indicatorul la care vă referiţi nu este o «variabilă politică», ci unul calculat cu respectarea tuturor rigorilor ştiinţifice. Vă asigurăm, totodată, că Institutul Naţional de Statistică îşi respectă statutul de instituţie independentă din punct de vedere profesional, în conformitate cu regulile şi practica europeană”, a completat Tudor.

În Comunicatul de presă nr. 253 din 3 octombrie a.c., care se referă la Cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul în luna august 2018, la pagina 2, sub genericul IMPORTANT! se scrie:

- Pentru a evidenţia schimbările din structura economiei, începând cu publicarea datelor pentru luna de referinţă ianuarie 2018, anul de bază utilizat în calculul indicilor, pentru toţi indicatorii pe termen scurt a fost modificat din 2010 în 2015.

- Schimbarea anului de bază presupune şi actualizarea sistemului de ponderare, pentru a reflecta modificările structurale intervenite în activităţile din economia naţională. Aceste modificări au determinat recalcularea şi revizuirea corespunzătoare a seriilor de date publicate anterior.

- Aceste modificări vor apărea în comunicatele de presă, publicaţiile statistice editate de INS şi în baza de date TEMPO online.

- Cifra de afaceri reprezintă veniturile totale înregistrate de către întreprindere în perioada de referinţă, provenite atât din activitatea principală, cât şi din activităţile secundare exercitate de aceasta. Cifra de afaceri nu include TVA şi veniturile din vânzarea sau transferul de mijloace fixe.

- Indicii de volum ai cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul sunt indici de tip Laspeyres şi sunt calculaţi în condiţii metodologice şi de preţuri comparabile. Pentru exprimarea valorilor din perioada curentă în preţurile perioadei de referinţă se utilizează indici de preţuri deflatori (indicele preţurilor de consum). Primii indici obţinuţi sunt la nivel de clasă/grupă CAEN Rev.2 apoi prin agregări succesive se obţin indici la niveluri agregate. Ponderile utilizate la agregare sunt calculate pe baza cifrei de afaceri conform rezultatelor Anchetei Structurale în Întreprinderi din anul de referinţă (2015).

„Consumul scade rapid! Datele «oficiale» arată, fără dubiu, o dinamică a consumului în scădere (...). Dar avem o problemă gravă. Pentru a avea acest rezultat, chiar aşa modest, Institutul Naţional de Statistică (INS) a schimbat, la începutul acestui an, datele pentru fiecare lună din 2017. În prima lună din 2018, INS a «recalculat» şi a schimbat datele doar pentru 2017. Atât. Nu s-a atins de 2016”, a scris, miercuri seara, Florin Cîţu, pe pagina sa de Facebook.

Senatorul PNL susţine că, în cazul nemodificării datelor, în prezent ne-am fi confruntat cu o prăbuşire a consumului.

„Şi acum partea cea mai importantă. Veniturile la buget sunt cu mult sub aşteptări. Ca şi cum economia ar avea o dinamică mult mai slabă decât cea «oficială». Cum ar fi arătat contribuţia consumului la creşterea economică dacă se păstrau datele iniţiale? Negativă. Rămâne să aflăm de la INS ce a schimbat în «algoritm» de a influenţat doar pozitiv aceste date. Sper că nu a fost variabila «politică»”, a mai scris Cîţu.

Senatorul PNL subliniază că această schimbare care face datele pentru 2018 mai bune, le face mai proaste pe cele pentru 2017.

Consumul este principala componentă în creşterea Produsului Intern Brut (PIB) al României, care anul trecut a avut cel mai ridicat avans de după criză, de 6,9%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici