Preţul automobilelor vândute în România a scăzut cu 10% anul trecut

Preţul automobilelor a scăzut anul trecut cu peste 10%, România fiind una dintre pieţele cu cele mai importante reduceri din Uniunea Europeană, după Slovenia, Lituania şi Slavacia, unde maşinile s-au ieftinit cu până la 13,4%, potrivit unui raport al Comisiei Europene (CE).

11 afișări
Imaginea articolului Preţul automobilelor vândute în România a scăzut cu 10% anul trecut

Preţul automobilelor vândute în România a scăzut cu 10% anul trecut (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Analiza arată că scăderea preţurilor a fost determinată în principal de stimulentele pentru cumpărarea de automobile noi introduse în multe ţări pentru a atenua impactul recesiunii economice.

Preţurile au scăzut în 24 din cele 27 de state membre UE în cursul anului 2009, s-a menţinut în Olanda şi au crescut în Marea Britanie (7,7%) şi Suedia (2,7%).

În ceea ce priveşte pieţele auto mari, cele mai importante scăderi au avut loc în Spania, de 4,7%, în timp ce în Italia, Germania şi Franţa reducerile au fost moderate, între 0.6% şi 1,1%.

"În general, scăderea preţurilor reale la automobile confirmă încă o dată că tendinţa preţurilor pe termen lung este favorabilă pentru consumatori. Acest lucru se datorează supracapacităţii generale de producţie şi concurenţei intense între producătorii de automobile. Pe de altă parte, preţurile pentru serviciile de reparaţie şi întreţinere, precum şi pentru piesele de schimb au crescut, ceea ce confirmă necesitatea normelor mai stricte în materie de concurenţă, în vigoare în acest sector", se spune în raportul CE.

Preţurile pentru pentru reparaţii şi întreţinere, precum şi pentru piesele de schimb au crescut anul trecut în medie cu 0,7% la nivelul Uniunii Europene.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici