Preţurile de consum din Marea Britanie au stagnat pentru prima oară în istorie

Preţurile de consum din Marea Britanie au stagnat în luna februarie pentru prima dată din 1960, de când Biroul britanic de Statistică calculează acest indicator, ca urmare a declinului preţurilor la alimente şi băuturi non-alcoolice.

81 afișări
Imaginea articolului Preţurile de consum din Marea Britanie au stagnat pentru prima oară în istorie

Preţurile de consum din Marea Britanie au stagnat pentru prima oară în istorie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Biroulî Statistică a început să măsoare rata inflaţiei din 1989, însă a folosit un model de calcul pentru a estima valorile acestui indicator din anul 1960, relatează Bloomberg.

Analiştii au estimat că inflaţia anuală va încetini la 0,1% în luna februarie.

Preţurile la alimente şi băuturi non-alcoolice au coborât cu 3,3% în februarie, cel mai mare declin înregistrat vreodată la acest capitol. De asemenea, scăderea preţului benzinei a contribuit la încetinirea inflaţiei.

"Rata inflaţiei a coborât la 0%, cel mai jos nivel înregistrat vreodată. Este o veste bună pentru bugetele familiilor", a comentat premierul britanic David Cameron pe Twitter.

Guvernatorul băncii centrale a Marii Britanii, Mark Carney, a estimat în luna februarie că inflaţia ar putea înregistra valori negative în următoarele luni, dar că va accelera spre finalul anului, pentru a ajunge treptat peste ţinta de 2% a băncii.

Lira sterlină a scăzut cu 0,2% faţă de dolar, la 1,4920 de dolari pe unitate, imediat după anunţarea datelor privind inflaţia din februarie, revenindu-şi ulterior la 1,4941 dolari pe unitate, potrivit MarketWatch.

La nivelul zonei euro, preţurile de consum au coborât cu 0,3% în februarie faţă de aceeaşi lună din 2014, marcând a treia lună consecutivă de scădere.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici