Preţurile de consum din Rusia au scăzut pentru a zecea săptămână consecutiv

Preţurile de consum din Rusia au scăzut pentru a zecea săptămână consecutiv, în urma scăderii preţurilor la unele alimente de bază, potrivit datelor publicate miercuri, cu doar două zile înainte ca banca centrală să reducă ratele dobânzilor pentru a şasea oară în acest an, potrivit Reuters.

4950 afișări
Imaginea articolului Preţurile de consum din Rusia au scăzut pentru a zecea săptămână consecutiv

Cererea slabă de consum şi întărirea rublei din ultimele luni au încetinit, de asemenea, inflaţia. Indicele preţurilor de consum a scăzut cu 0,03% săptămâna trecută, după ce a scăzut cu 0,13% în săptămâna precedentă, a anunţat miercuri serviciul federal de statistică Rosstat.

Inflaţia anuală a încetinit la 14,06% la 12 septembrie, de la 14,08% cu o săptămână înainte, a precizat Ministerul Economiei.

Scăderea ar putea consolida aşteptările că Banca Rusiei va reduce din nou rata dobânzii cheie vineri. Majoritatea economiştilor intervievaţi de Reuters se aşteaptă ca banca centrală să reducă cu 50 de puncte de bază, până la 7,5%, pentru a încuraja creditarea în condiţiile în care inflaţia continuă să încetinească.

Datele de miercuri au arătat anterior că aşteptările inflaţioniste ale gospodăriilor din Rusia, un indicator pe care banca centrală a declarat că îl va urmări îndeaproape în perioada premergătoare şedinţelor din septembrie şi octombrie, au crescut pentru a doua lună consecutiv.

Dmitri Dolgin, economist şef pentru Rusia şi CSI la ING, a declarat pentru Reuters că scenariul lor de bază pentru o reducere de 50 de puncte de bază rămâne neschimbat.

„Dar dacă înainte scenariul alternativ era o reducere de 75 de puncte de bază, atunci acum... banca centrală va alege între o reducere de 50 şi 25 de puncte de bază”, a spus Dolgin.

În pofida scăderilor recente ale IPC, preţurile pentru aproape orice, de la lapte şi zahăr la haine şi smartphone-uri, au crescut vertiginos din 24 februarie, când Rusia a trimis zeci de mii de soldaţi în Ucraina.

În anul care a trecut, preţurile pentru maşinile de fabricaţie străină, tampoanele sanitare, săpunul şi margarina au sărit cu aproximativ 40%, indicele principal al preţurilor de consum crescând cu 10,27%, comparativ cu o creştere de 5,32% în aceeaşi perioadă din 2021, arată datele Rosstat.

Inflaţia ridicată a fost o preocupare cheie pentru gospodării timp de ani de zile, deoarece le afectează puterea de cumpărare şi standardele de viaţă, iar anul acesta va fi agravată de o recesiune a economiei, deşi previziunile au devenit treptat mai optimiste, preţurile mai mari pentru exporturile de petrol ale Rusiei amortizând impactul sancţiunilor occidentale privind Ucraina.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici